• Евентуалното навлизане на руски войски в Донбас не е пълномащабна инвазия, но това са войски на украинска земя, каза върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност

ПАРИЖ, 22 февруари. /ТАСС/. Първите санкции на ЕС срещу Русия ще бъдат приети във вторник, но това все още няма да е целият отговор на ЕС на признаването на Луганската и Донецка народни републики, още е рано да се говори за подробности. Това заяви върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел при пристигането си в Париж за неформален форум на външните министри на ЕС и Тихоокеанския регион.

„Реших да свика неформална среща на Съвета на ЕС на ниво външни министри тук в Париж след срещата за Тихоокеанския регион. Министрите ще вземат решение за европейския отговор, който ще бъде под формата на санкции, “ каза Борел, подчертавайки, че обхватът на санкциите ще бъде обсъден, но това няма да бъде целият отговор на Европейския съюз.

Той смята, че евентуалното навлизане на руски войски в Донбас не е пълномащабна инвазия, а това са войски на украинска земя.