• Те отново направиха луди неща в Егейско море, каза турският държавен глава

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди Гърция да не предприема провокации в Егейско море, като заяви: “Не си играйте с нас. Ние нямаме спор с вас в Егейско море”, предаде Анадолската агенция.

“Те отново направиха луди неща в Егейско море. Разбира се, ние също направихме каквото беше необходимо”, каза Ердоган по време на събитие в югоизточния окръг Мардин.

Турското министерство на отбраната заяви в събота, че гръцки самолети “са се опитали да попречат” на тренировъчна мисия на НАТО в Егейско море и че турски самолети са дали “необходимия отговор”, съобщава в. “Хюриет дейли нюз”.

“Бойни и спомагателни самолети на нашите военновъздушни сили и самолети AWACS на НАТО изпълняваха координирана от НАТО тренировъчна мисия NEXUS ACE в международното въздушно пространство на Егейско море с цел взаимно обучение”, се казва в изявлението.

Гръцките самолети “се опитаха да попречат” на мисията на НАТО NEXUS ACE, но учението беше “успешно завършено”, след като турските самолети отговориха, посочва министерството.

През август турското министерство на отбраната също заяви, че гръцки изтребители са държали под радарен контрол турски самолети Ф-16, извършващи тренировъчен полет.

Турция и Гърция имат противоречия по редица въпроси, включително конкурентни претенции за юрисдикция в Източното Средиземноморие, припокриващи се претенции за континенталните им шелфове, морските граници, въздушното пространство, енергетиката, етнически разделения остров Кипър, статута на островите в Егейско море и мигрантите.

Ердоган добави, че е казал на официалните представители “да направят каквото е необходимо …, ако Гърция продължи да се държи така”. Той отново повтори предупреждението си: “Ние може да дойдем внезапно някоя нощ”.

Турският президент каза също че неотдавнашните тестове на турска балистична ракета “плашат” Атина.

През октомври Турция изстреля тестово произвежданата в страната балистична ракета с малък обсег Тайфун (Typhoon). Ракетата може да порази цел на разстояние 561 км за 456 секунди.

Турция, която е член на НАТО повече от 70 години, се оплаква от “многократните провокативни действия и реторика” от страна на Гърция в региона през последните месеци, включително въоръжаване на острови в близост до турските брегове, които са демилитаризирани съгласно договорните задължения. Тя твърди, че подобни действия осуетяват добросъвестните ѝ усилия за постигане на мир, отбелязва Анадолската агенция.

Обръщайки внимание на отбранителната индустрия, Ердоган заяви, че Турция има значителен износ в отбранителния сектор.

Миналата седмица турската отбранителна фирма Байкар (Baykar) извърши първия полет на своя свръхзвуков безпилотен изтребител Къзълелма (Kizilelma).

Говорейки за новия безпилотен самолет, Ердоган заяви: “Къзълелма е нещо различно. Надявам се, че Къзълелма ще бъде в масово производство до 2024 или 2025 г.”

https://www.vesti.bg