ЕП отново обсъди въпроса с оттеглянето на Великобритания

0
1102
DCIM100MEDIADJI_0021.JPG

Европейският парламент за пореден път обсъди днес въпроса с оттеглянето на Великобритания от ЕС. Прозвучаха поздравления и порицания за решението на Европейския съвет да даде на Лондон отсрочка до 31 октомври.
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изрази надежда британската страна да използва отсрочката по най-добрия начин. Британската страна досега показа отговорно поведение и нямаме причини да мислим, че това би се променило със саботиране на работата на ЕС. Всички сме изтощени, но трябва да продължим напред цивилизовано. Трябва да останем мечтатели, добави Туск по повод възможността британците да преосмислят намерението си да напуснат ЕС.
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отбеляза, че предоставената на Лондон “гъвкава” отсрочка е отговорно решение. Нищо не може да бъде решено без ЕП, посочи Юнкер.
Групата на Европейската народна партия (ЕНП) призова британците да работят за промени в ЕС, ако намират недостатъци, а не да го напускат. В политиката не може да се обещава непостижимото. Ако британските политици не намерят решение, трябва да дадат думата отново на хората, настоя ЕНП.
Социалистите и демократите коментираха, че Туск е успял да отдръпне британците от “ръба на скалата” с предложението за по-дълга отсрочка. Според социалистите, британските политици си играят със съдбата на своите сънародници. Те също призоваха за второ всенародно допитване.
Европейските консерватори и реформатори отбелязаха, че въпросът с членството в ЕС от много години разделя британското общество. Те настояха Лондон да намери решение преди изборите за евродепутати в края на следващия месец.
Групата на либералите се обяви срещу решението на Европейския съвет от 10 април, защото удължава несигурността и така безпорядъкът може да се прехвърли към ЕС. Либералите призоваха британските политици да се споразумеят в следващите дни.
Европейската обединена левица възрази срещу решенията на Европейския съвет, защото дългата отсрочка подкопава изборите и работата на ЕП. Британците трябваше или веднага да напуснат ЕС, или да останат за следващите пет години, коментираха от тази парламентарна сила.
Групата на Зелените заяви, че насрочените във Великобритания избори за ЕП ще дадат възможност за разгръщането на кампания в защита на ЕС. Трябва да решим въпросите, породили желанието на някои британци страната им да напусне ЕС, добавиха Зелените.
Групата “Европа на свободата и пряката демокрация” предрече, че ще бъде по-голяма след изборите през май. Според евроскептиците Великобритания няма да напусне ЕС и на 31 октомври заради настоящата управляваща класа в Лондон. Бъркотията не се дължи на ЕС, поведението на британските управляващи е предателство, демокрацията издъхна на 29 март, има нужда от мирна политическа революция във Великобритания и разбиване на двупартийния модел, заявиха от тази парламентарна група.
Според групата “Европа на народите и свободата” Великобритания няма да напусне ЕС и волята на избирателите е била предадена. Според тази група изборите за ЕП в страната ще бъдат по същество втори референдум.  http://www.bta.bg