Емил Табаков гост диригент на Български камерен оркестър – Добрич

0
543

На 12 октомври от 18.30 ч. в Огледална зала „Нели Божкова“ световноизвестният български диригент и композитор ще дирижира нашия оркестър, като в програмата е включено и неговото произведение Български танци.

Емил Табаков завършва НМА „Проф. ПанчоВладигеров“ вСофиясъсспециалноститедирижиранеприпроф. ВладиСимеонов, контрабасприпроф. ТодорТошев и композицияприпроф. МаринГолеминов.Бил е ръководител на Камерния ансамбъл „Софийски солисти“, главен диригент на филхармониите на София и Белград, и на симфонични оркестри в Анкара и в София. В периода 1985 – 2000 последователно е диригент, главен диригент и музикален директор на Софийската филхармония.  От края на 2008 до края на 2015 е последователно директор на дирекция „Музикална продукция  и състави“ на БНР и главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР. Репертоарът на Емил Табаков включва оперни и симфонични произведения от всички музикални епохи.

В световната практика няма много диригенти, които да са и същевременно композитори.ЕмилТабаков е авторна11симфонии / 7 от тях издадени на CD от английската фирма ToccataClassics и предстои издаването на още 3 /, концертизаоркестър, концертизаразличниинструменти, Реквиемполатинскитекст, камерни и соловипроизведения. ПовечетооттяхсанаписанипопоръчканаМеждународнифестивали и известниизпълнители. Издаденисана CD зазвукозаписникомпании- Naxos, Gega, Balkanton, отличениса с националнинагради и сачестоизпълнявани в България, Германия, Португалия, САЩ, Япония, Финландия, Франция, Австрия, Турция и др.

Носител е на престижни национални награди в областта на музиката. Музикант на годината на БНР за 1992, Мъж на годината на Международния библиографичен център в Кеймбридж, един от 100-те най-добри професионалисти според същия международен институт за 2012 г. През 1997 е министър на културата.

Музикалната критика за неговите произведения: „Това е музика на контраста, на оркестровите избухвания, но и музика, която може да покори тишината с красиво оцветена звукова комбинация. Табаков обича възможностите и метаморфозите на оркестровия звук. Всяка оркестрова творба прави силно впечатление с виртуозното третиране на оркестъра. Може би това е причината за доминиращия брой оркестрови произведения в творчеството му.”

Емил Табаков за работата си като диригент / интервю за сп. „Култура“, 2021 г /: „Винаги съм мислел, че диригентът, който ръководи един състав, трябва да направи репертоара така, че максимално да запознае състава с определени композитори, които са важни в историята на музиката. А това може да стане през цялостното творчество. За мен е важно всеки един музикант от оркестъра да знае какъв е стилът на дадения композитор и как се свири той. За да знае това, трябва да познава цялостното му творчество. Така както всички свирят Бетовен, Брамс, трябва да продължат и по-нататък – Малер, Брукнер, Шостакович. Това са колосите в симфоничната музика. Те изграждат вкуса. Можеш една програма да направиш добре, друга не, но това не е изграждане на оркестъра, а съобразяване само с интереса на публиката. Ако си главен диригент, ако ръководиш един институт, трябва да мислиш как да го изградиш и така ще вдигнеш и нивото на публиката. Защото всички тези автори са трудни, не се свирят лесно. Но са стълбовете на симфоничното изкуство. Трябва да се познават от всеки музикант.“

Голяма гордост за нашите музиканти и за Община град Добрич, че диригент и съвременен композитор от такъв ранг прие поканата.

За концерта в Добрич е подготвена

Програма:

Йозеф Хайдн – ДивертиментоСи бемол мажор

Волфганг Амадеус Моцарт – ДивертиментоФа мажор, К 138

Сергей Прокофиев – Мимолетности

Емил Табаков – Български танци