Северният елен Рудолф се превърна в истинска атракция за жителите на Добрич, появявайки се начело на шейната на Дядо Коледа в центъра на града. Рудолф е внесен от Лапландия преди 3 години и се отглежда в подножието на Националната обсерватория „Рожен“, край село Момчиловци, в стопанството на фермера Драгни Георгиев. Еленът е докаран тайно в Центъра за защита на природата и животните в Добрич миналата събота, с лицензиран транспорт и ще остане да радва малчуганите до тази събота, 14 декември. Укриван е в стаичката на муфлоните до понеделник вечерта, когато заедно с Дядо Коледа дефилираха на площад „Свобода“, където кметът Йордан Йорданов и белобрадият старец запалиха светлините на Коледната елха.

За четвърта поредна година жителите на Добрич се радват на живо коледно дръвче, високо 12 метра и украсено с 4000 лампички, коледни украшения и сребърни гирлянди. Тържеството в очакване на Дядо Коледа усмихна малки и големи и ознаменува коледните трепети, които са най-очаквани през годината. Децата искрено се забавляваха и подариха детски песнички и танци на всички, които дойдоха, за да празнуват.

Рудолф е единственият северен елен не само в България, а и на Балканския полуостров, каза директорът на зоопарка Християн Христов. За късмет на добричлии, Рудолф в момента е с разкошни рога, дълги около 1 метър. Те скоро ще паднат, тъй като всяка зима този вид елени сменя рогата си.

Сега Рудолф се шири в загражденията на кенгурата, храни се с мъхове и лишеи, с люцерна. При интерес от големи групи ще бъде изведен на открита територия за снимки, обещават от зоокъта. НДТ