Екоинспекцията в Русе състави втори акт за годината на една и съща компания заради разпространение на миризми, след 33 сигнала за една нощ

0
2



Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Русе съставиха акт за установяване на административно нарушение на „Линамар Лайт Металс Русе“ ЕООД, съобщи днес експертът по „Връзки с обществеността“ в екоинспекцията Рени Петрова. 

Тя уточни, че е установено нарушено условие в комплексното разрешително на дружеството, като е допуснато разпространение на миризми, извън производствената площадка, установено в началото на октомври.

Актът е предявен писмено на оператора, поради липса на законов представител на фирмата, но в присъствието на трима податели на сигнала и служител на екоинспекцията. 

На 2 октомври, дежурен екип, назначен със заповед на директора на екоинспекцията Дауд Ибрям, е извършил  обход в Източна промишлена зона. В 19:40 ч. експертите на РИОСВ – Русе са потвърдили наличието на характерната за производството на дружеството миризма в района на бензиностанция „Европа“, на бул. „България“. Към 20:00 ч. е потвърдено, че има същата миризма и по ул. „Никола Петков“ в квартал „Здравец – Север“, каза още Петрова. 

Тя добави, че до 23:29 ч. същата нощ в инспекцията са постъпили общо 33 сигнала от жители на Русе, които са посочили органолептично усещане на миризма на „изгорял бакелит“, характерна за дейността на „Линамар Лайт Металс Русе“ ЕООД. Преобладаващи са сигналите от кварталите  „Възраждане“, „Здравец“ и централна градска част на Русе, уточниха от РИОСВ. 

При преглед на метеорологичните данни екоинспекторите са отчели, че между 20:00 и 22:00 часа на 2 октомври вятърът е бил с посока югоизток, а към 23:00 ч. се е променил на североизток – изток, със скорост между 0,25 до 0,39 метра в секунди. 

При преглед на данните от пункта за собствен мониторинг, разположен на територията на „Линамар Лайт Металс Русе“ ЕООД е установено, че в горепосочения период са регистрирани високи максимално измерени стойности по показател о-крезол и нафтален, които са в състава на миризмата на „изгорял бакелит“, характерна за дейността на дружеството, уточниха от екоинспекцията. 

Припомняме, че дружеството оспорва в съда санкция от 250 000 лева на РИОСВ от тази година за същото нарушение. Насроченото за 4 октомври дело в Районния съд обаче беше отложено за 20 ноември. 



Източник БТА