Екипи на СИДП работят заедно с кметовете по места

0
140

Във всички стопанства на територията на СИДП има създадени екипи, които от вчера отстраняват паднали дървета и клони по пътната мрежа, улиците в градовете и селата в областите Шумен, Варна, Търговище и Добрич. Горските помагат и при изтеглянето на закъсали автомобили.

За област Шумен дежурните от ДГС-Смядово, ДГС-Преслав, ДГС-Върбица и ДГС-Шумен разчистиха пътя към Ришки проход след Цонкова барака. Освободени от паднали дървета бяха още отсечките Риш-Тушовица, Велики Преслав-Върбица, Велики Преслав-Търговище, Овчарово-Костена река, Вехтово-Друмево, пътя за Имренчево и част от пътя за Новосел. Заместник директорът на СИДП инж. Петър Ганев, който координира работата на екипите в областта, късно снощи е отзовал горските, които са работили в участъка към Новосел, защото силният вятър и клоните, които падат са застрашили живота на хората. Той е уведомил щаба за бедствия и аварии да затворят пътя, като днес сутринта служители на стопанствата в Шуменско продължават да прерязват паднали дървета и да разчистват пътната мрежа в района. Във Велики Преслав с техника от горското стопанство се разчиства и града, като днес започва разчистване и на Нови пазар.

И в област Варна горските помагат на кметовете по места. Всички паднали дървета на територията на ДЛС-Шерба са премахнати. В Провадия служители на стопанството са изтеглили закъсали в преспите автомобили. Дежурният екип на ДГС-Цонево е разчистил жп линията Арковна-Партизани, където влаковете бяха спрени заради паднали дървета. Служители на ДГС-Варна отново помагат на общинската власт, макар че този път пораженията в града не са толкова големи.

Във всички стопанства в област Добрич има създадена организация за отстраняване щетите след мокрия сняг и силния вятър от вчера. Екипите работят заедно с кметовете по места.

В област Търговище горските разчистват паднали дървета от вчера сутринта. Екипи от ДЛС-Черни Лом и ДГС-Омуртаг са помогнали да бъдат освободени всички пътища, за да се възстанови движението. Директорът на ДГС-Търговище инж. Стела Атанасова се е свързала с областния управител Гергана Цонева, като от стопанството са заявили готовност да помогнат за възстановяване на проходимостта на пътищата.

Най-големият проблем в момента са падналите дървета и клони, които пречат на снегорините, коментира директорът на СИДП инж. Симеон Давидков. Той каза още, че ако те не бъдат прерязани и почистващата техника не може да си свърши работата. Екипи от всички териториални поделения на предприятието продължават да оказват помощ на кметовете по места, като дежурните ще работят до отстраняване на всички паднали дървета от пътната мрежа, допълни инж. Давидков.