Може би сте свикнали да се прозявате, когато става дума за глобалното затопляне? Е, какво има, пак за топящи се ледове, торнада, урагани и луд шведски екоактивист? Ново изследване на американски учени няма да ви позволи да скучаете. Експерти от университета в Аризона предупредиха, че глобалната климатична криза е ускорила разпространението на амебата Naegleria fowleri и ареалът й се е разширил. Този примитивен едноклетъчен организъм е известен с това, че прониква в човешкото тяло и изяжда мозъка му.

Тя се движи на север

Миналото лято в Небраска дете почина след плуване в местна река, а американските вестници бяха пълни със заглавия за смъртоносна амеба, разяждаща мозъка. Причината за смъртта е първичен амебен менингоенцефалит и се причинява от Naegleria fowleri, която живее в топли сладки води и може да проникне в човешкото тяло през носа.

Неглерия живее в топли сладководни водоеми – езера, реки и горещи извори. Любимата му температура на водата е 25-35°C, но амебата понася и 46°C. И ако резервоарът изсъхне, той се превръща в киста (временна форма на съществуване на микроорганизъм, който помага да оцелее в трудни условия) и се предава на волята на ветровете. Въздушните течения носят изсушени амеби, докато те отново попаднат в благоприятна среда и оживеят.

Учени от университета в Аризона излязоха с предупреждение, че поради климатичните промени на планетата се увеличават рисковете от заразяване с неглерия. В края на краищата броят на наводненията и сушите се е увеличил (само си спомнете това лято), поради което опасните амеби се разпространяват по-бързо от обикновено и се изкачват на места, където не са били там преди.

„През лятото те плуват в топли повърхностни води дори в северните ширини. И тъй като температурата на водите се повишава на север всяка година, очакваме повече инфекции в бъдеще ”, казва Чарлз Герба, микробиолог от Университета на Аризона, в Университета на Аризона .

Първичният амебичен менингоенцефалит е рядък, като само 31 случая са докладвани в САЩ между 2012 г. и 2021 г. Но заболяването има висока смъртност, достигаща до 97%. И ако по-рано ареалът на negleria беше ограничен до южните щати на Съединените щати, то през последните години той постоянно се движи на север. Проучване от 2021 г. сочи това: то показа, че амебата вече се е преместила в райони на Средния запад.

При заразяване остава да живее 24 дни

Както си спомняме от училищната програма, амебите са най-простите едноклетъчни организми, които постоянно променят формата на тялото си. Те се нуждаят от влажна среда, за да живеят, а човешкото тяло също е доста подходящо. Вярно е, че повечето амеби не ядат мозъци. Но Naegleria fowleri е специален случай.

Ако неглерия попадне в тялото ви при пиене на вода, нищо лошо няма да се случи. Опасно става, когато проникне в носа, което, както се досещате, се случва по време на къпане. (Инфекциите не са регистрирани с други методи и амебата никога не се е предавала от човек на човек.) През носните проходи и обонятелния епител паразитът прониква в обонятелния нерв и чрез него достига до мозъка, където се разпространява в всички негови отдели и започва да разрушава тъканите.Като микроскопично зомби, неглерията започва да поглъща мозъчните клетки и да се размножава в тях.

Симптомите се появяват в рамките на 2-6 дни. Човекът не се чувства добре, има главоболие, виене на свят, гадене. Тогава температурата се повишава и започват по-сериозни проблеми: халюцинации, нарушения на координацията на мускулните движения, затруднения в говора и координацията, припадъци като епилептични припадъци. Симптомите се засилват, човек може дори да ослепее или да оглушее, след което настъпва смърт.

Максималната продължителност на живота на заразен човек е 24 дни. Случаите на възстановяване са известни на лекарите, но те са малко. Ефикасни лекарства няма. Най-често лекарите предписват противогъбични средства, но, както вече беше споменато, смъртността на заболяването е много висока.

Момчета в риск

Микробиологът Чарлз Герба отбелязва, че повечето случаи на инфекция с първичен амебен менингоенцефалит се срещат при мъже на възраст под 18 години. Той обяснява това с това, че момчетата може да са по-активни в играта във водата и гмуркането. Като предпазна мярка той препоръчва да прищипвате носа си, когато се гмуркате, ако плувате в топла прясна вода, или да използвате щипка за нос. Още по-добре, не се гмуркайте изобщо.

Почти всички случаи на това рядко заболяване са регистрирани в Северна Америка, главно в южните щати на Съединените щати. В Европа паразитът също се среща – например в Чешката република и Великобритания. Много е вероятно в страните от Африка и Азия инфекциите със смъртоносна амеба да се случват по-често, но там те може просто да не бъдат забелязани, приписвайки симптомите на други инфекции.

В Русия все още не са наблюдавани случаи на първичен амебен менингоенцефалит. Но като се има предвид, че изменението на климата у нас е по-изразено от средното за света (причината е отдалечеността на океаните), както и че все повече чужди видове проникват в нашата естествена среда, повечето от които идват точно от Северна Америка , отпуснете се не си струва.

https://aif-ru