София. Електронното управление е мярката срещу корупцията. Това заяви в предаването „Панорама“ по БНТ д-р Джема Грозданова, водач на листата на ПП “Републиканци за България” в 24 МИР-София, Международен секретар и член на Изпълнителния съвет на партията.

По думите й най-важното, което иска да промени на тези избори, е хората да гласуват и да разберат, че тяхното мнение има значение.
“Искам младите хора да гласуват, защото са интуитивни и мислят по различен начин. Искам българите в чужбина да успеят да упражнят правото си на глас”, посочи д-р Грозданова.
Тя отбеляза още, че най-важното за нея е да дойдат на власт хора, които са диалогични, търпеливи, балансирани, с бизнес ориентация, чисти и необвързани.
Джема Грозданова изтъкна също, че програмата на ПП “Републиканци за България” е много издържана и иновативна.
“Искам в тази кампания да си говорим по същество, а не да правим черен PR”, заяви д-р Грозданова.
“Искам институциите да са уважавани и народните представители да пазят достойнството на избирателя. Да има политическа коректност”, каза още тя.

 

Водачът на листата на ПП “Републиканци за България” коментира и какво трябва да се направи спешно по темите със здравната криза и икономиката.
По думите на Джема Грозданова спешно трябва да се прекратят всички порочни практики и да спре изливането на пари в нереформирана система. “Реформата беше невъзможна, защото всички се съобразяваха с интереси. Трябва смелост за промени в здравеопазването и политически гръб и доверие”, обясни тя. “Твърдо сме против одържавяването на системата”, подчерта д-р Грозданова.
Според нея не се мотивират хората да се ваксинират, а само се броят ваксини. “Най-много ме притеснява изявлението, че не бива да си въобразяваме, че имаме право на избор на ваксина. От ПП “Републиканци за България” сме за контрол, конкуренция и избор в здравеопазването”, посочи тя.
Джема Грозданова отбеляза още, че възстановяването на икономиката е свързано с ваксинирането. “Европа и България направиха немалко грешки в разпределението на поръчките за ваксини. Освен политика ще се появи и дискриминация в COVID кризата”, изтъкна тя.
По думите на Джема Грозданова икономиката на България в следващия програмен период ще зависи от реализацията на плана за възстановяване на Европейския съюз. “Дано успеем да вложим тези милиарди в качествени и модерни проекти, не в такива, каквито виждаме в центъра на София”, каза също тя.

Д-р Грозданова сподели и конкретни идеи на “Републиканци за България” за борба с корупцията и злоупотребите с власт. Според нея корупцията не е усещане, а факт. “Пълната свобода на правоохранителните и правораздавателните органите за борба с корупцията, да няма политически чадър върху никого, това е начинът. Ако ние като общество проявяваме нетърпимост към корупцията нещата ще са много по-лесни”, подчерта тя.
“Създадоха се институции и структури. Повечето от тях с препоръки от Европа. Тук искам да изясня една заблуда, която много умело се прокара в медиите преди година. Механизмът за сътрудничество и оценка на ЕК не е прекратен -той се занимава с корупцията още от 2007 г. Механизмът продължава паралелно с новия хоризонтален механизъм за наблюдение на върховенството на закона и свободата на медиите. Има и трети мониторинг на Съвета на Европа. Въпросът е дали това работи. Според мен не е достатъчно. И пак казвам – зависи от нас”, заяви Джема Грозданова.
Тя коментира още, че в борбата с корупцията не се показва решителност.
По думите на д-р Грозданова електронното управление е мярката срещу корупционния натиск и корупционните точки.

На въпрос “Коя своя грешка ще си признаете”, тя отговори:
“Задържах се твърде дълго в този модел на управление. До тогава правех всичко по силите си да си върша добре работа в полза на държавата.
За тази грешка и за други, които не осъзнавам, се извинявам на хората, които представлявах. Моля ги за извинение”.

Джема Грозданова отбеляза още, че евентуалното коалиране на партията с други политически формации при бъдещото управление на страната ще зависи от това какъв ще е рискът за бъдещето на държавата. “Резултатите ще покажат. С този въпрос се чертаят разделителни линии, посочи тя.
“Трябва да се говори за възможностите след изборите дори и с партиите, с които не си на едно мнение.
Но, за да не ме обвините в безпринципност, нашите възможни партньори са тези, които следват линията на евроатлантическите принципи и поддържат развитието на европейския проект”, допълни д-р Грозданова.

“Проблемът е, че не сме обединени и се разделяме. Ако искаме резултат трябва да го променим”, заяви тя в отговор на въпроса кой е най-големият проблем на България. focus-news.net

Републиканци за България