Изпълнителният директор на Многопрофилната болница за активно лечение /МБАЛ/ в Добрич, д-р Георги Желязков, е Лекар на годината за област Добрич. Решението е взето на заседание на Управителния съвет на РЛК. Наградата се връчва по повод Деня на българския лекар – 19 октомври.

  • Д-р Желязков, честита награда! Очаквахте ли такова признание?
  • Благодаря. Не, не съм очаквал. Според мен, никой не може да очаква подобно нещо. Благодаря за призванието. То обаче не е само за мен, а е благодарение на усилията на всички колеги, които полагаме заедно, за здравето на всички пациенти. Това е награда, която посвещавам на колегите си, защото заслугата за нея е изцяло на тяхното усърдие.
  • Кое Ви беше най-трудно през последната година?
  • Ситуацията, в която бяхме поставени през последната година и половина, ни постави на предела на силите ни. Организирането на дейността на болницата, организирането на работата на Ковид отделението, трудната борба за запазване живота и здравето и живота на пациентите, денонощният труд – всичко това бе непрекъсната борба. Предстои ни поне още една година подобна борба и се надявам, че с общи усилия на всички колеги, ще се справим адекватно с трудностите.
  • В деня на българския лекар какво ще пожелаете на колегите си?
  • Искам да благодаря на всички колеги за това, което правят. Нека бъдат много здрави. През последната година и половина осъзнахме, че това е най-големият смисъл – здравето. Това, да си сред семейството си, около приятелите си, да можеш да помогнеш и да получиш помощ. Колеги, бъдете здрави! Честит празник!

Д-р Георги Желязков е ортопед и травматолог. Завършил е медицина в Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ гр. Варна, специализирал е ортопедия и травматология последователно в МБАЛ „Света Анна“ и УМБАЛ „Света Марина“ Варна. От август миналата година д-р Желязков е назначен за прокурист в МБАЛ Добрич, а в края на октомври стана изпълнителен директор.

С решение на УС на РЛК, в Деня на българския лекар – 19 октомври, са отличени още трима лекари. Млад лекар на годината е д-р Моника Белчева – специализант Физиотерапия в МБАЛ-Добрич. Отличия получават и д-р Анелия Коларова – специалист Вътрешни болести в ДКЦ II, и д-р Мариана Карагеоргиева – гастроентеролог във Второ вътрешно отделение на болницата в Добрич – за дългогодишна дейност в областта на медицината и развитие на специалността.

Четиримата лекари ще получат плакети от Българския лекарски съюз. Заради пандемията тази година тържествена церемония за връчването им няма да има. НДТ