ДЯДОТО НА ПЕТТЕ ДЕЦА ОТ КАРДАМ ПОИСКА ОГРАНИЧИТЕЛНА МЯРКА СРЕЩУ МАЙКА ИМ

0
1292

Дядото на петте деца от Кардам, чиято майка ги напусна, публично обяви, че се отказва от дъщеря си и ще иска ограничителна заповед срещу нея. „Да не се появява и да не пристъпва до дома ми. Тя е неадекватна и некомпетентна майка. Ако се върне, няма да я пусна в дома си“ – отсече Живко Иванов. Двамата с жена си Стоянка заявиха, че искат родителските права над децата. Дали ще са пълни или частични, нека съдът реши, каза бабата.

Както НДТ писа вчера, майката Росица Маринова е напуснала дома си в Кардам във вторник. Пред майка си обяснила, че заминава във Варна, за да вземе на място някакъв документ за едно от децата, тъй като докторът казал, че това не било за телефон, трябвало лично да се срещнат. Била току-що изтеглила детските надбавки, които получава за петте си деца, поискала и от майка си пари. Стоянка й дала първо 20 лева, Росица поискала още. Жената й дала още 20 лева. От тогава ни вест, ни кост от майката. Не отговаряла на телефона си. Дори когато децата я търсели, отхвърляла разговора. От сряда телефонът й вече бил изключен. Вили Димитрова, инициатор на дарителската кампания за децата от Кардам,  обясни, че Росица е взела със себе си и дебитната карта на съпруга си, който е в затвора, а в картата имало 600 лева от изравняване на заплати. „Не мога да коментирам дали тя е вземала пари на ръка от дарители, но съм категорична, че Росица няма достъп до банковата сметка за децата“ –  каза още Вили. В кметството пък пристигат парични преводи от цялата страна, които също не са стигнали до майката.

Родителите на Росица я подозират, че има връзки с мъже. „По цял ден седи и разговаря по телефона, само това прави“ – казва баба Стоянка. „Бяхме уговорили след Нова година да започне работа като социален асистент“ – каза кметът на Кардам Георги Събев. Той е уведомил полицията и социалните служби за поведението на безотговорната майка, както сам я нарече. Децата се чувстват добре при баба си и дядо си, защото де факто те ги изгледаха, добави кметът.

Кампанията за децата продължава, категорична е Вили, макар и да не скрива колко е разочарована от поведението на майката. Има събрани пари за ремонт на къщата, в която децата живеят с баба си и дядо си. На 29 декември в общината ще бъдат отворени всички дарителски кутии, поставени в Кардам, в Генерал Тошево, в Добрич и Варна. До преди 3 седмици в дарителската сметка е имало събрани 2 000 лева. От тях са платени около 570 лева за униформи на трите деца, които учат в училището в Генерал Тошево, както и за храната им в стола. Останалите две деца ходят на детска градина.

Преди няколко дни пристигна колет от Англия, каза бабата. Три жени са изпратили за децата дрехи и якета, пакетирана храна, играчки. От мото клуб „Хан Аспарух“ – Добрич потвърдиха, че няма да оставят петте деца и ще продължават да даряват средства, за да могат те да имат нормален живот.

Трагедията с мистериозната кончина на 9-годишния Стефчо потресе цялата държава. След всички експертизи стана ясно, че причина за смъртта на детето е отравяне с фосфин. Това показват резултатите от назначените съдебно-химическа, токсикологична и съдебно-медицинска експертиза. Отровният газ бил в таблетки срещу гризачи, които пък били открити в направени дупки в стената, замазани отгоре с кал. Токсичното вещество става опасно при съприкосновение с вода. Влажната замазка още повече е ускорила отделянето на отровния газ. Таблетките били открити зад леглото на Стефан. Детето е било изложено на отровния газ около дванадесет часа. Количеството фосфин, вдишано от Стефан, е било значително над нормите, описани в специализираната литература, които предизвикват смърт.

Момчето почина на 27 октомври, а часове след това две от сестрите му – на 7 и на 11 години, бяха настанени спешно в болница със същите симптоми – гадене, повръщане, коремна болка, диария, замаяност и неправилен сърдечен ритъм. Останалите три деца не получиха никакви подобни симптоми. НДТ