• Депутатите промениха законите за ратификация, според които договорите влизат в сила от момента на публикуването им

МОСКВА, 22 февруари. /ТАСС/. Държавната дума на заседание във вторник единодушно ратифицира договорите за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ с Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР), внесени от руския президент Владимир Путин, признаването на чийто суверенитет беше обявено в понеделник от главата. на руската държава. В същото време депутатите промениха законите за ратификация, според които договорите влизат в сила от момента на публикуването им.

Документите са подписани от Путин и главите на републиките – Денис Пушилин и Леонид Пасечник. Съгласно договорите, чиито текстове са идентични, „страните ще изграждат отношенията си като приятелски държави, последователно водени от принципите на взаимно зачитане на държавния суверенитет и териториална цялост, мирно разрешаване на спорове“, както и принципите на равенство и ненамеса.

Договорите обхващат области на икономиката, включително използването на руската рубла, отбраната и защитата на границите, защитата на правата на етническите малцинства и др.