Приближаването на Марс и Юпитер ще бъде забелязано в небето от жителите на Земята на 14 август. Планетите ще бъдат на минимално разстояние една от друга. Това съобщиха от пресслужбата на Московския планетариум.

През целия юли небесните тела се насочваха едно към друго. Приближаването им може да се види с помощта на телескоп или бинокъл. Ако небето е ясно, тогава хората ще могат да видят този дует без никакви инструменти.

„Марс ще се доближи най-близо до Юпитер в 17:45 на 14 август. Те ще бъдат в непосредствена близост, преминавайки само на 18,4 ъглови минути един от друг – почти половината от размера на диска на Луната. Като се има предвид яркостта на двете планети, разстоянието между тях и тяхната видимост, този подход може да се счита за най-добрият за годината“, отбелязва пресслужбата.

По-близо до полунощ планетите ще се издигнат над североизточния хоризонт. На зазоряване височината им ще достигне 34° над източния хоризонт. До пет сутринта двойката ще изчезне от погледа.

Марс и Юпитер се намират в съзвездието Телец, близо до ярката звезда Алдебаран. Астрономите отбелязаха, че след 15 август планетите ще започнат постепенно да се отдалечават една от друга. Всяка вечер разстоянието им ще се увеличава.

По-рано стана известно, че пикът на потока Персеиди се е случил в нощта на 12 срещу 13 август. В северното полукълбо на Земята при ясно време могат да се видят до 120 „падащи звезди“ на час.