През април 2021 г. Националният статистически институт започва провеждането на анкетно проучване „Статистика на доходите и условията на живот 2021”.

С Регламент № 2019/1700 на Европейския парламент и на Съвета се определя обща рамка за европейската статистика за лицата и домакинствата, основана на индивидуални данни, събрани чрез извадки. Проучването за доходите и условията на живот (SILC), е част от изследванията включени в регламента и се отнася до събирането на съпоставима и актуална информация за моментното състояние и динамиката на доходите, както и за нивото и структурата на бедността и социалното изключване на национално и европейско ниво.

Методологията на изследването обхваща следните тематични области:

  • Основни демографски и социални характеристики на домакинствата и техните членове: размер на домакинството, форма на собственост на жилището, възраст, пол, образование, семейно положение, икономически статус и други данни за членовете на домакинството
  • Монетарни (парични) показатели за доходите и социалното разслоение на населението: общ доход и структура на доходите по източници (от работна заплата, от социални трансфери и други)
  • Немонетарни (непарични) показатели за условията на живот: основни данни за жилището (тип и обзавеждане на жилището); проблеми, свързани с жилището и квартала (населеното място); достъп до образование; здравен статус и достъп до здравно обслужване
  • Икономическа активност, заетост и безработица на лицата на 16 и повече години (статус в заетостта, сигурност на работното място, продължителност на безработицата и други)
  • Социални услуги и програми и участие на домакинството или негови членове в тях.

Изследването се провежда върху шестгодишен ротационен панел от обикновени домакинства. Размерът на извадката за всяка година в панела е около 9 200 домакинства, разпределени във всички области на страната. Област Добрич е представена в извадката с повече от 240 домакинства, разпределени в 27 населени места: гр. Добрич, гр. Балчик, гр. Генерал Тошево,
гр. Каварна, гр. Тервел, гр. Шабла, с. Безмер, с. Белгун, с. Бенковски, с. Видно, с. Врачанци,
с. Граничар, с. Гурково, с. Добрин, с. Златия, с. Каблешково, с. Карапелит, с. Коларци, с. Кранево, с. Крушари, с. Ломница, с. Оброчище, с. Победа, с. Подслон, с. Пчеларово, с. Царевец, с. Черна. Освен домакинството, попаднало в извадката, обект на наблюдение са и всички негови членове.

В периода април – май 2021 г. избраните домакинства ще бъдат посетени от специално обучени анкетьори за провеждане на персонални интервюта и попълване на два въпросника – Въпросник за домакинството и Индивидуален въпросник. Домакинствата са включени в извадката чрез случаен подбор, с който се гарантира представителността на резултатите.

Изследването се провежда паралелно във всички страни от Европейския съюз с обща методология и инструментариум. Получените резултати допринасят за оценка на условията на живот в отделните страни, структурата и разпределението на доходите на домакинствата и участието им в социалния живот на страната.

Предварително благодарим на домакинствата за сътрудничеството!

Повече информация за методологията и инструментариума на анкетното проучване „Статистика на доходите и условията на живот“ може да се намери в сайта на НСИ в рубриката „Статистически данни”, подрубрика „Социално включване и условия на живот“.

Илга ИВАНОВА, главен експерт „Статистически изследвания“