ДОМЪТ-ПАМЕТНИК “ЙОРДАН ЙОВКОВ” В ДОБРИЧ ОТКРИВА АФИША СИ ОТ КУЛТУРНИ СЪБИТИЯ С ВНИМАНИЕ КЪМ ДЕТСКАТА ПУБЛИКА

0
574
Добрич (12 октомври 2017) Главният уредник на Литературен музей „Йордан Йовков” д – р Кремена Митева, представи фотодокументална изложба от фонда на музея под надслов ”Йордан Йовков – живот в словото” по повод 80 годишнината от смъртта на „Певеца на Добруджа”. Изложбата съдържа съболезнователни адреси от различни институции, снимки на читалища, училища и други културни институции носещи името на писателя, театрални постановки по негови произведения и др. Пресфото-БТА снимка: Григор Маринов (ВШ)

Домът-паметник “Йордан Йовков” в Добрич открива афиша си от културни събития с внимание към детската публика.
Под печат е сборникът с разкази, есета и рисунки “С Йовковата Бяла лястовица” и неговите млади автори ще бъдат поканени на литературната премиера през април-май, съобщи на БТА д-р Кремена Митева, главен уредник в музея. В книгата, която се издава с финансовата подкрепа на община Добрич, са включени повече от двайсет творби на ученици, представени в областния конкурс за 140-ата годишнина от рождението на класика на българската литература през 2020 г.
С посланието “РазЛИСТи класиката” столичното издателство “Лист” през април ще представи в литературния музей изложба с илюстрации на български художници към творбите от поредицата “Детски шедьоври от велики писатели”, допълни Кремена Митева.
Под Йовковата стряха ще прозвучат и млади поетични гласове от цялата страна в конкурса “Възкресения”. В очакване на Великден и пролетта литературният музей ще обяви победителите в 22-ото издание на творческата надпревара на 28 април, собщи кореспондентът на БТА Юлия Христова.
Преди края на учебната година ученическата публика ще бъде приобщена към пътуващата фотоизложба на Националния литературен музей “Българската литература – срещи и диалози със света”, а след лятната ваканция – и към фотодокументалната експозиция “Българската литературна критика” на Института за литература към БАН.