Добрич, 1 декември /Александра Антонова, БТА/
Всички документи по проекта за ремонт на центъра на Добрич от 2010-2011 година вече са в Европейската прокуратура /ЕППО/, потвърди за БТА кметът на града, Йордан Йорданов.
В официалната си фейсбук страница той публикува потвърждение от ЕППО, че изпратеният от Община Добрич сигнал е получен и ще бъде разгледан. Това обаче не означава, че е започнато или ще започне разследване, гласи потвърждението.
Общината вече работи по задание за изграждане на нова пешеходна зона и, ако всичко върви по план, то ще е готово през първото тримесечие на 2022 година, допълни за БТА Йорданов. Частични ремонтни дейности биха могли да започнат към края на идната година или най-късно в началото на 2023 г.
Той увери, че настилката ще отговаря на европейските стандарти и ще бъде с дебелина от минимум осем см. Проблемът с отводняването ще бъде решен с реденето на съответната настилка върху пясъчна основа, която ще играе ролята на дренаж. По думите на градоначалника, това е най-модерното и добро решение за големи площи.
Йорданов обясни, че Общината всячески се опитва да поддържа центъра в добро състояние, но резервни плочи няма никъде. Португалската фабрика, изработила изпочупените клинкерни плочи, е произвела количество единствено за нуждите на този проект, допълни той. Всички писма, които екипът на Йорданов е изпратил до изпълнителите през последните пет години, са останали без отговор и са приложени в сигнала до Европейската прокуратура.
Гаранцията на използваните плочи е изтекла през 2018 година.
През 2010 година, след проведена процедура за обществена поръчка за реконструкция на пешеходната зона в Централна градска част, тогавашният кмет на Добрич, Детелина Николова, сключва договор на стойност 4 935 840,26 лева. Изпълнението е финансирано със средства по ОП “Регионално развитие” 2007-2013.
Протоколът за откриване на строителна площадка е подписан на 15 ноември 2010 година, а Констативният акт по чл. 176 от Закона за устройство на територията за установяване годността за приемане на проекта е подписан на 12 септември 2011 година.
Заради некачественото изпълнение на проекта БСП – Добрич подават две жалби до Окръжна прокуратура – през 2013-та и през 2017 г.
През 2017-а Община Добрич сезира Районната прокуратура с искане за проверка, която да установи дали има извършено престъпление при ремонта на пешеходната зона.
Всички преписки по случая приключват с постановления за отказ от образуване на досъдебно производство поради липса на данни за извършено престъпление. Постановленията са потвърдени от Апелативна прокуратура.