ОТМЕНЯТ ДОБРУДЖАНСКИЯТ СЪБОР В ГРАД ТЕРВЕЛ, ПРЕДВИДЕН ЗА 22 СЕПТЕМВРИ 2020 ГОДИНА

0
1265

Това решение е взето трудно от общинското ръководство, като се има предвид, че тази година е юбилейна- навършват се 60 години от провеждането на първия събор в град Тервел през месец септември 1960 година. Но отговорността, която Общината носи като организатор е огромна. За домакините по-важно е опазване здравето на техните съграждани, гости, изпълнители и близки.
Причината за отпадането, разбира се, е извънредната противоепидемична обстановка, свързана с коронавируса, която Правителството удължи до края на месец юни. Но, както на всички е известно, броят на заразените българи расте, не е ясна ситуацията през месец септември. Всекидневно се съобщава за заразени с коронавирус граждани на съседните на Тервел общини, а съборът е притегателно събитие за изпълнители от цяла Североизточна България. На двете сцени на Добруджански събор през последните години се изявяват повече от 200 групи и индивидуални изпълнители, което сочи, че общият брой участници средно е между 2500 и 3000 души. На 22 септември Добруджанският събор в Тервел щеше да се проведе за петнадесети път, след възстановяването му в началото на 90-те години на ХХ в. Но подобно на съборите в с. Дебрене „Песни и танци от слънчева Добруджа“, националният фолклорен събор в Копривщица, „Край чешмата, под върбата“ в Кайнарджа и др., неговото провеждане е отменено или отложено за следващата година. Под въпрос е също провеждането на ежегодният фестивал на фолклорната носия в Жеравна.
От общинска администрация все пак замислят да отбележат годишнината на събора, както и 80- годишнината от подписването на Крайовската спогодба с инициативи, ориентирани към жителите на община Тервел, като програмата за честванията ще бъде обявена допълнително.