Между 29-ти април и 2-ри май над 60 доброволци се включиха в 24-тото почистване на екологично сдружение „За Земята”, което тази година нетрадиционно се проведе в Природен парк „Странджа“, местност Петрова нива. Организирани бяха лъчове за почистване в посока село Стоилово и м. Тракийски лагер.

Хора от цялата страна, на всякаква възраст и с разнообразни професии, отделиха от времето и енергията си, за да се включат в акцията. Освен редовните дългогодишни доброволци, които се включват в почистването, тази година се присъединиха много нови хора, местни и дори чужденци.

Събрани бяха над 260 чувала боклук, които община Малко Търново пое ангажимент да извози на 3-ти май, ден след почистването. Още снимки можете да намерите тук.

Ентусиасти извадиха от деретата няколко огромни гуми,  множество метални отпадъци, пластмаси и стъклени бутилки. Около паметника на Петрова нива бяха открити изкуствени венци, дарени от различни политически партии, които след събора са се превърнали в поредния неразградим отпадък в природата.

По време на акцията доброволците се срещнаха с екипа на Природен парк  „Странджа“, които проведоха беседа на тема биоразнообразие, както и дискусия за работата им и предизвикателствата, с които се срещат.

Акцията на „За Земята” приключи с много положителни емоции и желание за дългосрочни промени в отношението ни към природата. Доброволците поставиха табели напомнящи, че чистотата на планината зависи от нас.