Добри новини в „Майчин дом“ на Благовещение

0
807

Две добри новини зарадваха целия екип на “Майчин дом” на връх Благовещение. След близо 3-месечна борба за живота и здравето на родило се на 1 януари 2020 г. 590- грамово бебе, днес то вече може да се прибере у дома. Освен това лекарите от родилна клиника успяха да спасят живота на 27-годишна родилка след 3 дни неимоверни усилия за стабилизиране на критичното й състояние.

В първите часове на новото десетилетие – на 1 януари 2020 г. в „Майчин дом“ се роди Михаела. Раждането започва в 25 гестационна седмица от бременността, а малката Михаела тежи едва 590 гр. Благодарение на усилията на целия екип от Интензивното отделение на Клиниката по неонатология и след три месеца постоянни грижи за най- малкия пациент на болницата, Михаела си отива у дома здрава и достатъчно пораснала, за да продължи да расте и да радва своите родители.

За пореден път лекарите и акушерите от Клиниката по неонатология на Специализирана болница за активно лечение по акушерство и гинекология „Майчин дом“ доказаха високия си професионализъм и постоянство в грижата за недоносените бебета.

Освен усилията на неонатолозите, екипите в родилната клиника също не спират да доказват високата си експертиза.

Родилка на 27 години, преведена за раждане от Медицински комплекс „Д-р Щерев“, изпада в хипоатония на матката, придружена от тежка кръвозагуба. След три дни, в които екипите на болница „Майчин дом“ положиха неимоверни усилия, живота на пациентката е спасен. В хода на предприетите действия на родилката се преливат над 10 литра кръв.

Екипите правят легиране на големи артериални съдове и по този начин успяват да спасят живота на пациентката и да съхранят нейните детеродни функции. В момента родилката е под активно лекарско наблюдение и в подобряващо се състояние.

„Майчин дом“ изказва сърдечни благодарности на Кръвния център за предоставената кръв и бързата реакция. Екипът на болницата провежда още спешни гинекологични и онкогинекологични операции и неотложни процедури. От обявяването на извънредното положение на 13 март 2020 до днес в „Майчин дом“ са се родили 144 бебета. Най-голямата и най-старата акушеро-гинекологична болница в България „Майчин дом“ продължава да работи на пълни обороти и да бъде на първа линия в грижата за майчино и детско здраве.

Въпреки напрегната обстановка, екипът на болницата е щастлив, че усилията им са възнаградени и че са успели да дадат път на новия живот.

https://novini.bg/