Събитията, посветени на двете паметни годишнини се организират от Национален мотоклуб „Кан Аспарух 681“ с партньорството на Регионален исторически музей – Добрич. В 13.00 часа на терена на Мемориалния комплекс „Хан Аспарух“ ще бъде подредена фотодокументална изложба. В 14.00 часа ще започне  авто-мото обиколка на Добрич. Тържественото честване и поднасяне на венци и цветя на Паметника на Хан Аспарух ще започне в 15.00 часа. За 16.00 часа в Скейт парка е предвиден Концерт с участието на Илка Александрова, SECOND TO NONE и  ЕПИЗОД.Преди концерта талантливи деца от Добрич ще изпълнят народни песни.

През 2021 г . се навършват 40 години от създаването на мемориален комплекс „Хан Аспарух“. На 25 септември 1980 г. е поставено началото на строежа. Той е от бронз и гранит. Предвидено е откриването да стане през есента на 1981 г. когато се отбелязват 1300 г. от създаването на българската държава. Обектът е част от националната програма „България-1300“, както и от регионалната програма „Добруджа -1300“. Архитектурният ансамбъл е дело на проф. Величко Минеков и на архитекта Иван Николов. Мемориалният комплекс включва: конник, петима войни стоящи на вечна стража, каменна пластика и водно огледало с вечен огън.

Откриването е на 16 октомври 1981 г. В същия ден е прерязана лентата и на новата сграда на драматичен театър „Йордан Йовков“.Тържествата продължават и на 20 октомври, когато пред паметника е проведен митинг-заря.

Автор на снимката е Любомир Неделчев – Победител във фотоконкурса на Община град Добрич „Любими места в Добрич“. 

Паша Градешлиева,

главен експерт „Връзки с обществеността“