ДОБРИЧ ОТБЕЛЯЗА 1340 ГОДИНИ ОТ ОСНОВАВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ И 40 ГОДИНИ МЕМОРИАЛЕН КОМПЛЕКС „ХАН АСПАРУХ“

0
514

 

На 5 септември Добрич отбеляза 1340 години от създаването на българската държава и 40 години Мемориален комплекс „Хан Аспарух“. Събитията, посветени на двете паметни годишнини, се организираха от Национален мотоклуб „Кан Аспарух 681“ с партньорството на Регионален исторически музей – Добрич.

Рокери от цялата страна се събраха пред паметника на Хан Аспарух в едноименния мемориален комплекс и зарадваха жителите на Добрич с авто-мото обиколка на града. Събитието бе предшествано от фотодокументална изложба. Кметът на Добрич Йордан Йорданов поднесе венец и се поклони пред Хан Аспарух.

През 2021 г . се навършват 40 години от създаването на мемориален комплекс „Хан Аспарух“. На 25 септември 1980 г. е поставено началото на строежа. Той е от бронз и гранит. Предвидено е откриването да стане през есента на 1981 г. когато се отбелязват 1300 г. от създаването на българската държава. Обектът е част от националната програма „България-1300“, както и от регионалната програма „Добруджа -1300“. Архитектурният ансамбъл е дело на проф. Величко Минеков и на архитекта Иван Николов. Мемориалният комплекс включва: конник, петима войни стоящи на вечна стража, каменна пластика и водно огледало с вечен огън.

Откриването е на 16 октомври 1981 г. В същия ден е прерязана лентата и на новата сграда на драматичен театър „Йордан Йовков“. Тържествата продължават и на 20 октомври, когато пред паметника е проведен митинг-заря. НДТ