Забранено е движението за тежкотоварни автомобили на 12 т в област Добрич

Заради силния вятър в много населени места има нарушено електроподаване, информират дежурните по общини 

Тежка зимна обстановка е в момента на територията на област Добрич. Има обилен снеговалеж и силен вятър от север със скорост от 17 м/сек. Служителите на ОД МВР са изградили три контролно-пропускателни пункта на изходите за Варна, Генерал Тошево и в кв. „Рилци“.

Пътищата са проходими при тежки зимни условия, като на територията на цялата област са затворени за движение на тежкотоварни автомобили над 12 тона.

Няма постъпили сигнали за бедстващи хора. По данни на дежурните в общините над 45 са населените места в област с нарушено електроподаване – предимно на територията на общините Шабла, Тервел, Крушари и Генерал Тошево.

Дежурният от „ВиК Добрич“ съобщава, че девет помпени станции в областта са с прекъснато електрозахранване – Батово, Дуранкулак, Долина, Болата, Българево,; Полковник Гешаново, Македонка в Гурково, както и хидрофора в ЖК“Добротица“.

            От метеорологичната станция информират, че средното количество на валежите до тази сутрин е 45л/м2 . В Дуранкулак количеството е 80л/м2, а на Калиакра е 60л/м2.

            Областният управител Йорданка Костадинова поддържа връзка с ръководителите на Областно пътно управление, РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ и отправя апел към всички да не предприемат пътувания, ако не са наложителни.

Към 9.00 часа всички пътища на територията на област Добрич са затворени за движение на моторни превозни средства, информира началникът на Областно пътно управление Георги стратиев. Над 20 снегопочистващи машини поддържат пътната мрежа. Все още отворен за движение е пътят I-9, като и там вече видимостта е силно намалена заради силния вятър и обилен снеговалеж.

В момента Добрич и Добруджа са в капана на снежна виелица. Затворени пътища, други пътища изключително трудни при зимни условия, усилващ се ураганен вятър, изпочупени дървета и клони по улиците и пътищата, селища /макар и в момента малко на брой/ без електрозахранване… Може би най-проходим за момента е пътят Варна-Дуранкулак. Все пак, ако нямата спешна работа, не пътувайте или се информирайте за момента от институциите, но най-вече от близки приятели и роднини. Помагайте си един друг при инциденти. Бъдете облечени топло. Ако смело тръгвате на път и това е разрешено, имайте със себе си храна, топли напитки, зимни гуми на автомобила, зареден резервоар с гориво, зареден мобилен телефон.

Ето и някои пестеливи кадри от Добрич тази сутрин: