ДОБРИЧ – БЕЗ ДЕНОНОЩНА АПТЕКА

0
4177

 

Повече от година в Добрич няма денонощна аптека. Аптеката пред болницата, която обслужваше 24 часа пациенти, от началото на 2018 година работи с ново работно време: до 01 часа и сутрин отваря в 07 часа. Според Лалка Стойчева, председател на Регионалната фармацевтична колегия – Добрич, основната причина за затварянето на аптеката през нощта е липсата на достатъчно квалифициран персонал. Няма млади кадри, работещите са повечето пенсионери. Аптеките в цялата област са частни. Общо те са 63, в тях работят 84-ма фармацевти. Тоест, на аптека се пада по човек и половина, а трябва да са по двама. Само за денонощната аптека са необходими трима фармацевти. Две от аптеките в областта дори са пред затваряне, тъй като собственичките им са много възрастни. Цял квартал в Добрич – „Добротица”, пък е без нито една аптека от няколко години.

Липсата на денонощна аптека се оказва сериозен проблем – особено в грипния период. Ако детето ти вдигне температура посред нощ, няма откъде един Панадол да купиш, гневят се добричлии. В същото време фармацевти твърдят, че в момента има бум на продажба на противогрипни лекарства и антибиотици. Според тях, в Добрич има много болни и те се чудят защо областта дори не е в предепидемиологична обстановка.

В нито едно крайморско село в общините Шабла и Каварна няма аптека. Изключение прави само балчишкото Кранево, в което има две аптеки. Жителите и гостите на Дуранкулак, Езерец, Крапец и Тюленово са принудени да тичат до Шабла за лекарства Същата е ситуацията и в Каварненско. Хората от селата купуват лекарства от двете аптеки в Каварна.

Най-потърпевши са възрастните хора, живеещи в малки населени места, където е нерентабилно да се открива аптека, а да не говорим, че другото задължително изискване – лекарства да се продават само от фармацевти, обрича подобно начинание на „мисия невъзможна”.

Пред хората, лишени от достъп до лекарства, има няколко възможности: търпеливо да изчакат визитата на личните си лекари, които да им донесат лекарствата, закупени от близкото населено място; да пропътуват десетки километри, за да си ги купят сами; да превърнат кмета си във фармацевт, който да ги снабдява с медикаменти или пък хората от граничните села да отскочат до близката Румъния, където хем има лекарства, хем са по-евтини. Почти всички кметове и кметски наместници в област Добрич изпълняват ролята на подвижни магазини и аптеки – носят на хората както стоки от първа необходимост, така и лекарства. В селата, особено в община Шабла, няма не само аптеки, но и хранителни магазини. НДТ