На спявка на местните рибари в Добрич П. Георгиев се изфука, че е хванал гигантски калкан близо до паметника на летците на брега южно от фара на Шабла. Чудовището било близо два метра и се наложила помощта на приятели, за да бъде извадено чудовището и занесено в Тюленово за документиране. По-късно, на нови три ракии, се разбра, че това е бил един от най-приятните сънища на П. Георгиев, който в продължение на години хвърля въдици от бега, за да улови калкан.

Направихме справка за това що е то калкан и какво е мястото му сред риболовната общественост на Добруджа.

И така:

Кои места по брега на българското Черноморие са удобни за риболов на калкан?

Риболовът на калкан по българското Черноморие е популярен сред местните и туристите, тъй като този вид риба е ценен заради вкусното си месо. Ето някои от най-подходящите места за риболов на калкан:

Каварна и нос Калиакра – Районът около нос Калиакра е известен със своите скалисти брегове и подходящи условия за риболов на калкан. Водите тук са чисти и дълбоки, което прави мястото привлекателно за този вид риба.

Шабла и Тюленово – Водите около Шабленския фар и скалистия бряг при Тюленово също са предпочитани от риболовците на калкан. Дълбокото морско дъно и подводните скали осигуряват добра среда за рибата.

Балчик – В района на Балчик също има добри възможности за риболов на калкан, особено в близост до яхтеното пристанище и на определени места покрай скалистите участъци на брега.

Поморие и Несебър – Южно от Варна, местата около Поморие и Несебър също предлагат добри условия за риболов на калкан. Пясъчните банки и дълбокото море са подходящи за този вид риболов.

Царево и Ахтопол – В южната част на българското Черноморие, районите около Царево и Ахтопол също са известни с добри възможности за риболов на калкан.

Тези места са популярни сред риболовците заради комбинацията от подходящи природни условия и наличието на калкан в тези води.

Кои са най-големите уловени екземпляри калкан по света?

Калканът (Scophthalmus maximus) е известен със своята големина и вкусно месо, но данни за конкретния най-голям уловен екземпляр са трудни за намиране, тъй като те не се отчитат по същия начин, както рекордите за други видове риби.

Въпреки това, големите екземпляри от този вид могат да достигнат тегло от около 25 кг и дори повече, с дължина около 1 метър. Тези риби са популярни в Европа, особено в районите около Северно и Балтийско море.

Кои са най-големите уловени екземпляри калкан в Черно море?

Информацията за най-големия уловен черноморски калкан (Scophthalmus maximus) може да варира, но най-големият документиран екземпляр е с тегло около 18-20 кг. Калканите от Черно море обикновено са по-малки от тези, откривани в други части на света, но все пак могат да достигнат значителни размери.

Каква е квотата на България за улов на калкан в Черно море?

Трябва да се отбележи, че уловът на калкан е регулиран в България и други страни, граничещи с Черно море, поради нуждата от опазване на популацията.

Квотата за улов на черноморски калкан за България варира всяка година и се определя от Европейския съюз в сътрудничество с други черноморски страни като част от усилията за опазване на популацията на вида. За 2023 година квотата за България е около 75 тона. Тази квота се споделя между различни риболовни компании и се следи стриктно, за да се предотврати свръхулов. Тя не засяга любителите на риболова, които хвърлят въдици от брега.

Тези мерки са насочени към устойчиво управление на ресурсите в Черно море.

Повече информация можете да намерите ТУК.

ИИ/НДТ