• В Ростовска област съобщиха, че са готови да приемат евакуирани

На фона на изостряне на ситуацията Донецката и Луганската народни републики обявиха в петък, че организират заминаването на населението в Русия. В Ростовска област вече съобщиха, че са готови да приемат евакуирани цивилни.

В същото време Киев продължава да опровергава съобщенията за настъпателни операции в Донбас. ТАСС събра основната информация за ситуацията.

Обстрелите продължават

Ситуацията на демаркационната линия в Източна Украйна ескалира в четвъртък сутринта – в Донецк и Луганск казаха, че обстрелите от въоръжените сили на Украйна са станали най-активните през последните месеци. Информация за загиналите все още не е получена, но има съобщения за щети по цивилната инфраструктура.

По данни на Народната милиция на ДНР от началото на този ден украинските военни са открили 30 стрелба на територията на републиката, поради което жителите на селищата Верхнеторецкое и Красни партизан останаха без ток. Съобщава се и за предотвратяване на два саботажа в химически обекти в района на Горловка.

Сериозна загриженост за влошаващата се ситуация вече изразиха властите на Франция и Германия, които заедно с Русия и Украйна са част от Нормандската четворка.

Евакуация на населението

Ръководителят на ДНР Денис Пушилин обяви организирането на масово централизирано заминаване на жителите на републиката в Русия поради факта, че украинският президент Владимир Зеленски „скоро ще даде заповед на военните да преминат в настъпление, за да изпълнят план за нахлуване на територията на Донецката и Луганската народни републики“.

Според Пушилин по споразумение с руското ръководство в Ростовска област мерките за приемане и настаняване на граждани на републиката вече са готови, ще им бъде осигурено всичко необходимо. На първо място, на евакуация подлежат жени, деца и възрастни хора.

След Донецк Луганск също обяви евакуацията – ръководителят на ЛНР Леонид Пасечник призова жителите да отидат в Русия възможно най-скоро и всички мъже, способни да държат оръжие в ръцете си, “да застанат в защита на своята земя ”

Коментирайки евакуацията на жителите на Донбас, прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков отбеляза , че не знае дали тези действия са съгласувани с Москва. В същото време Виктор Водолацки, първи заместник-председател на комисията на Държавната дума по въпросите на ОНД, евразийската интеграция и отношенията със сънародниците , каза за ТАСС, че Ростовска област ще се справи с приемането на евакуирани граждани на ДНР и ЛНР. Готовност за приемането им също вече се съобщава в Крим.

Позиция на Русия и Украйна

Украинските власти заявяват, че не провеждат настъпателни операции в източната част на страната и не участват в саботажи в химически заводи в Донбас. Както увери външният министър Дмитрий Кулеба, Киев е напълно ангажиран с “изключително дипломатическо споразумение”.

Руският президент Владимир Путин, коментирайки ситуацията в Донбас, изрази съжаление за влошаването и отново призова Киев да седне на масата за преговори с Донбас и да договори мерки за прекратяване на конфликта. „Колкото по-рано се случи това, толкова по-добре“, подчерта той.