Деян Веков получи голямата награда на името на свети Лука на Сдружението на варненските художници

0
4


Деян Веков получи голямата награда на името на свети Лука на Сдружението на варненските художници за 2024 г. Той се представя в годишната изложба на организацията с платно с маслени бои „Футуристичен пейзаж с археология“ и принт „Двойна планета“. Призът му връчи зам.-кметът по култура Павел Попов. 

На събитието бяха отличени още четирима художници. За млад автор от 18 до 30-годишна възраст наградата е за Борис Цанков, участващ с живописно платно, озаглавено „Преходи“. Неговият баща Цанко Цанков получи признанието на журито за своята картина „Видение в ефира“. Три поощрения бяха присъдени на дървената пластика на Адриана Добрева, живописта на Велина Гребенска и стъклените пана и пластика на Йордан Нарлиев. 

По думите на председателя на сдружението Георги Кенаров тази година нивото на изложбата е още по-високо. Над 70 членове на сдружението се включват със свои произведения в областта на живописта, графиката, скулптурата, приложното изкуство. Доайенът на варненската група Маргарита Денева е най-дълголетният участник, а Натали Радева е най-младият. Имаме вече много млади колеги в сдружението, някои още не са завършили, но представянето на всички е много обещаващо, каза Кенаров. 

Наградите на годишната изложба се присъждат от Община Варна. Те бяха определени от жури, в което влизаха Цветана Векова, Христо Христов и Антония Колева – Нитра.

 

/ХТ/



Източник БТА