63 деца се включиха в конкурс за изработване на произведения от отпадъчни материали, посветен на Деня на Земята. В конкурса се включиха деца от начален курс на трите градски училища и Център за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс – Балчик.

Целта на състезанието бе да фокусира вниманието на децата към проблемите, свързани с опазването на околната среда; да акцентира върху идеята за повторната употреба на отпадъците, която дава възможност за изработване на красиви и уникални творби; да засили и насърчи отговорността на подрастващите към околната среда и грижата за нейното опазване. Победителите бяха отличени на база гласуване от публиката, базирано на естетическо оформление, оригиналност на произведенията и използваните материали, възможност за практическо приложение.

Еколозите към местната администрация Мария Кунева и Росица Димова изразиха задоволството си от въображението на децата и възпитаването им в екологосъобразно поведение. Споделиха, че служителите са били много затруднени да класират победителите. Затова, освен призьорите, от организацията по оползотворяване на отпадъци от опаковки в община Балчик наградиха чрез томбола още деца, а всички участници получиха грамоти. Кметът Николай Ангелов осигури почерпка за всички.

Ваня Владимирова, представител на организаторите благодари на децата: „Затова че сте добри еколози, че сте толкова иновативни, изобретателни и направихте такива интересни предмети и произведения“. Тя им припомни, че в жълтите контейнери се събират хартия, пластмаса и метали, а в зелените – стъклени опаковки. „Целта е да дадем втори живот на тези отпадъци. Вие видяхте, че от тях може да направите още нещо, то да е забавно, интересно и да послужи на някого. Нашата работа е тези отпадъци да се рециклират и от тях да се произведат отново отпадъци, с което спасяваме ресурси. Например, хартията, ако трябва да произведем нова – трябва да отсечем дърво. Ако използваме рециклирана, това не се случва”, обясни тя на децата.

 

Награди:

І място – Електронен четец Kindle

Тереза Николова – 2 кл., ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ – изработила кораб

ІI място -Смарт часовник Xiaomi

Филип Настев – 2 клас, ЦПЛР ОДК – Балчик – макет на Двореца

ІІІ място – Безжични слушалки Xiaomi

Петра Петрова – 3 а клас, ОУ „Антим I

Десислава Минкова – 2 клас, СУ „Христо Ботев“

Изложбата с детски произведения може да разгледате във фоайето на Община Балчик още седмица, изработени прецизно и с помощта на възрастните, но показващи обнадеждаващо бъдеще за планетата ни. Инициативи от този род не се провеждат за първи път сред подрастващите и ще продължат.

Албена ИВАНОВА

https://bnr.bg/varna