“Зелена светлина към нашите деца” – така се нарича проектът на детската градина №3 “Чайка” в Балчик, който е одобрен за финансиране с 5000 лева чрез националната кампания “За чиста околна среда 2021г.” От детското заведение съобщават, че основната цел е осигуряване на възможности за прилагане на съвременните образователни концепции за запознаване на децата с природата и повишаване на екологичната им култура чрез прилагане на методи,стимулиращи креативността и оригиналността на детето в отношението му към природата и изграждане на навици за опазване на околната среда.

Предвидените дейности са взаимосвързани и целят приобщаване на децата, техните родители, екипът на детската градина и останалите жители на гр.Балчик към идеята за развитие на екологично възпитание и изграждането на отговорно отношение у младите хора в насока опазване на природните ресурси на родния град и страната ни.

Главният учител Живка Анещева споделя: „Проектът предвижда закупуване на дървена беседка, уред за създаване на вятърна енергия, магнитен воден кръговрат, компост, микроскоп, филтър за пречистване на вода, къщичка за птици, ударопоглъщащанастилка, която ще бъде монтирана с помощта на родители от Балчик. Подобряването на условията за спорт и отдих в двора ще създаде атмосфера, в която децата да бъдат насочвани към съзнателна двигателна активност и спортна дейност; формиране на ценности и ориентация за водене на здравословен начин на живот; повишаване на екологичното им самосъзнание;създаване на умения и желание за подобряване и опазване на околната среда; превръщане на детското заведение в мечтана детска територия.

Проектът “Зелена светлина за нашите деца” започва на 01.05.2021г. и приключва на 31.10.2021г. С осъществяване на идеите, заложени в проекта, педагогическият екип на ДГ”Чайка” е уверен, че ще помогне на децата да опознаят природата, да се научат да се ориентират в нея, да осъзнаят, че връзката “човек-природа” е важна и оттова зависи нашето и тяхното бъдеще, съобщи кореспондентът на Радио Варна Албена Иванова.