ДЕЛЕГАЦИЯ ОТ ДОБРИЧ ПОДАРИ КНИГИ НА ТАРАКЛИЙСКАТА ГИМНАЗИЯ

0
1296

Делегация от Добрич – четирима членове на Асоциацията на българите по света – подариха кашони с книги и сувенири на Тараклийска гимназия номер три.

Гостите обсъдиха с директорката на училището Наталия Бишир бъдещото сътрудничество и нуждите на учебното заведение. Те обещаха, че всички започнати досега проекти ще бъдат реализирани през тази година и, че при следващата си визита ще донесат сензорна дъска, от каквато училището се нуждае.

Да се нарече трета гимназия с името на певеца на Добруджа „Йордан Йовков“ са разисквали гости и домакини.
Групата посети урок в девети клас по български език и чу истории за българските герои-освободители.

За председателя на асоциацията Стоил Стоилов тази визита в Тараклия не е първа, а сътрудничеството между учебното заведение и българската организация продължава вече четиринадесета година.
През тези години от Асоциацията беше дарена различна учебна литература, сувенири и бяла училищна дъска.

Членовете на организацията съдействат за провеждането на културни срещи както в Добрич, така и в Молдова, и предлагат участие в различни български конкурси за деца. От три години между страните е в сила споразумение за организиране на лятна почивка в България за деца, родители и учители от гимназията, съобщиха от учебното заведение.

На 3 март по покана на кмета на град Тараклия Сергей Филипов делегацията от Добрич взе участие в митинга, посветен на Деня на освобождението на България, и поднесе цветя пред паметниците на Олимпий Панов и Васил Левски.
Преди да посетят училището, гостите от България проведоха среща с кмета Филипов, на която са разисквани въпроси от културен характер – участие на талантливи деца в конкурса „Гласът на Молдова“ и поп-.рок конкурс „Сарандев“, както и таланти от Тараклия да участват в конкурса „Добруджа търси таланти“.

По врече на посещението от Асоциацията на българите по света направиха дарение и на театър „Смешен петък“ – 1000 лева, с които да помогнат за закупуване на сценична завеса.