ДЕБАТИТЕ ЗА БЛОК “ДОБРИЧ” СТАРТИРАХА ПРЕДИЗБОРНАТА БИТКА

0
1717

Продължилата повече от 30 години вече история на един блок в Добрич стана повод за стартиране на предизборната кампания в общината 11 месеца преди местните избори. В две поредни общински сесии, едната от които извънредна и с тема на дебати само и единствено съдбата на този общински блок, общинските съветници се разделиха на два враждуващи лагера, а като техни заложници оставиха 21 семейства, които са обезщетени срещу съборените си имоти през 80-те години на миналия век, забележете, с апартаменти във въпросния блок „Добрич“. Блокът през 2011 година е завършен до етап на груб строеж и оттогава стои като паметник на безхаберието, приютил в себе си не обезщетените граждани на Добрич, а бездомници и хора със съмнително препитание. За следващата седмица в Добрич е насрочена поредната извънредна сесия на същата тема, така че дали политическите пристрастия ще поддадат пред моралната отговорност предстои да видим.

От двете страни на барикадата се построиха в редици общинските съветници от ГЕРБ и НФСБ, според които блокът трябва да бъде построен със собствени средства от бюджета на общината, а от другата тези от Реформаторския блок, БСП, АТАКА, ДПС и АБВ, според които трябва да се изтегли дългосрочен заем, за да се гарантира пълното финансиране на довършването на блок „Добрич“. През изминалата седмица двете страни не спряха да спорят помежду си чрез медиите. Брифинг организираха общинските съветници, защитници на тезата да се изтегли дългосрочен заем, тъй като градът има много наболели проблеми за решаване, а общинският бюджет не е безкраен. Атанас Атанасов от АТАКА сподели, че много проекти ще останат недофинансирани:

Това което се твърди от нашите колеги от ГЕРБ, че довършването на блок “Добрич” може да се случи със собствени средства е нереалистично. Защо? Факт е, че имаме пикова година в преизпълнението на местните данъци и такси. Факт е, че имаме една голяма сделка за разпореждане. Това не означава, че тези средства са свободни за настоящата финансова година, защото имаме да изпълняваме редица мероприятия. Ако минем на варианта да довършим блока със собствени средства обричаме всички мероприятия, като почнем от финансирането на детските градини, минем през благоустройствени мерки  и всички останали дейности на недостиг откъм финансов ресурс.

 

Милко Пенчев от АБВ заяви, че община Добрич рискува да не успее да завърши проекти за около 18 милиона лева, ако няма финансова стабилност. Той изрази и учудването си защо за 12 години от предишните три мандата на местното управление не са били заделени необходимите средства за завършването на блока.

Според Иво Пенчев от ГЕРБ, който е и председател на общинския съвет в Добрич, както и останалите съветници от неговата партия, ако се заложи 7% увеличение на бюджета на общината за 2019 година, ще се осигурят един и половина милиона лева, с които да се самофинансира завършването на блока:

Не мога да се съглася, че два милиона и половина лева, които са кредитни пари и които нашият град ще трябва да връща в продължение на шест години, както беше заявено, трябва да бъдат използвани само и единствено за довършването на блок “Добрич”. Тези пари могат да бъдат използвани много по рационално за инфраструктура. Включително и за блока.

А на поисканата му оставка от съветниците от групата на БСП отговори така:

Нито БСП са ме издигали на тази позиция, нито те са хората които могат да ме свалят от тази позиция. Могат да ме свалят само и единствено гражданите на града

Голяма загриженост в зала беше демонстрирана от страна на ГЕРБ и за това какво наследство ще остави сегашната местна власт на следващата, ако натовари общината с още един кредит. Фактите обаче говорят нещо съвсем друго. В началото на този мандат на местно управление общинският дълг е възлизал на 12 453 043 лв. , тоест това е наследството, което оставят предишните ни управляващи, които очевидно не са били толкова притеснени тогава, както сега, как идващите след тях ще се справят с натрупаните задължения. Към октомври месец 2018 година общинският дълг вече възлиза на 7 969 291 лв. , което означава, че дори и да се изтегли дългосрочен заем от 2 милиона лева, той пак не би достигнал нивото на онези  над 12 милиона лева.

Освен дълг в наследство сегашната местна власт получи и редица финансови корекции по европейски проекти, като, за да сме коректни, ще уточним, че рядко при тези проекти няма никакви финансови корекции, но нека оставим цифрите да говорят сами за себе си. По проект „Шанс за по-добър живот” финансовата корекция е 10 000 лв., за проекта „Бъдеще за Добрич” неверифицираните разходи са в размер на 31 347 лв.При изграждането на четирите Центъра за настаняване от семеен тип – корекцията е 57 186 лв. Финансовата корекция по проект „Обновена и модернизирана градска среда чрез реконструкция на градски парк” е 139 150 лв. „Младежки център Добрич – Вашето утре” има наложена корекция в размер на 10 000 лв. Има заведено дело от фирма „Дъга-Апостолов”, изпълнител на една част от центъра, като общината там е осъдена да плати общо сумата от 180 000 лв.

За проекта „Реконструкция на бул. „25- ти септември“ – пешеходна зона, санкцията е 100 000лв.

И черешката на тортата е финансовата корекция от 4 307 475 лв. за изграждането на депото в Стожер.

Или иначе казано местният бюджет е бил натоварен с глоби по общо 8 проекта, извършени по времето на предишното управление на Добрич, възлизащи на сумата от 4 835 158 лв.

Междувременно, докато общинските съветници  умуват с какви средства да се довърши блок „Добрич“, част от потърпевшите на този казус, с отдавна изтекъл срок на годност,  семейства вече са задвижили документите си с единствената цел най-после да съдят общината, като предвижданията са сумите да достигнат 8-10 милиона лева.

Поредният сблъсък на двата враждуващи лагера ще бъде на 25 януари, когато ще се проведе втората извънредна общинска сесия. Дано не предстои да гледаме третата серия от сапунения сериал – „Да гласуваш на инат“, защото моралният ангажимент към тези хора отдавна е остарял, превърнал се е в едно изсъхнало своеподобие, което колкото и да се опитваме да съживим и разкрасим, не успяваме и никога няма да успеем. Остава ни да разчитаме на съвестта и доблестта.

Мая ЩЪРБАНОВА, Радио Варна