Две са предложенията за Почетен гражданин на Добрич през 2023 г

0
437

На 31 август изтече крайният срок за подаване на номинации. Постъпилите в Секретариата на Общински съвет – Добрич в срок предложения са за художника Тодор Балев и оперната прима Константина Петкова.

Инициативен граждански комитет с подкрепата на Фондация „Вигория“ предлага за почетен гражданин на Добрич Маестра Константина Петкова.

Художникът Тодор Балев е предложен за почетното звание от Недко Недков – директор на Художествената галерия – Добрич, неговият екип и д-р Артюн Еринозов – директор на секретариата на Областния съвет на Българския Червен Кръст Добрич.

Тодор Балев е роден през 1935 г. в с. Хаджилар, северна Добруджа, днешна Румъния и е едно от шестте деца в семейството.

На 34 г. записва Художествена академия – София, специалност „Живопис” при проф. Панайот Панайотов.  Дипломира се през 1974 г. Връща се в Добрич.

Той е един от основателите на Дружеството на художниците в нашия град и е посветил много сили и време за събирането на първата сбирка от картини, с която се слага началото на художествения фонд на галерията.

В продължение на 30 години Тодор Балев ръководи школата по изобразително изкуство към Младежкия дом. Художник, учител и педагог той подтиква младите таланти да изберат своя път в изкуството. Носител е на наградите орден “Кирил и Методий” II степен  и наградата на Община Добрич за 2004 г. за цялостно творчество.

Маестра Константина Петкова е родена в село Пчеларово, община Генерал Тошево, на 19 ноември 1937 г. Завършила е средното си образование в Добрич. На 18 години е приета на работа в Русенската опера, където пее шест сезона. След това завършва „Пеене” и „Оперна режисура” в Музикална академия „Санта Чечилия“ в Рим. Има успешна кариера като солист и режисьор в Италия, САЩ и Швейцария. След 30 години в чужбина, тя се завръща в България и възражда артистичното пространство в родния си дом, където в началото на миналия век при дядо й са гостували Дора Габе, Йордан Йовков, Елин Пелин и цар Борис III. И през този век Пчеларово е домакин на изложби, концерти и театрални спектакли и дава сцена на едни от най-големите имена в българското изкуство.

Последните години живее в Добрич.

 

Предстои Комисията за избор на почетен гражданин на Добрич да разгледа номинациите и да излезе с предложение до Общинския съвет.  Заседанието ще бъде на 7 септември от 13.00 часа.