Макет на Златната църква във Велики Преслав и стихотворение на добрички ученици печелят специални награди в третото издание на Международния културен форум „Велики Преслав – историята на цял един народ“. Събитието се провежда под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова и събира творби на ученици не само от България, но и от българските училища по цял свят. За форума традиционно пристигат хиляди творби от България, Франция, Чехия, Молдова, Белгия, Германия и др. Това са  есета, разкази, стихотворения, рисунки, скулптури, произведения на приложно-декоративното изкуство.

Целта на организаторите е да се насърчава интерес у младото поколение към културно-историческото наследство на Велики Преслав и мястото на българската писменост и култура във формирането на европейската и световна култура.

Наградите, присъдени от жури с председател проф. Евгений Сачев, са разпределени в категории според жанра и възрастта на участниците. Добричката иновативна гимназия „Райко Цончев“ участва във форума с два проекта. От училището  съобщават, че са изключително щастливи, че получават две награди за таланта и упорития труд на възпитаниците си.

Под ръководството на преподавателя по изобразително изкуство Олга Иванова екип от млади художници – Пресиана Стефанова (8 в кл.), Габриела Ангелова (8 в кл.), Александрина Янкова (9 г кл.) и Лидия Лазарова (10 б кл.), е изработил макет на Златната църква във Велики Преслав. Храмът е центрична постройка, ротонда, която се състои от три основни елемента, кръгъл наос, разделен на 12 ниши, правоъгълен притвор с кръгли кули и почти квадратен атрий. Смята се, че постройката е издигната между 870 и 875 година по време на царуването на Симеон Велики. Изработването на макета е процес не само на творене, но и на учене, споделят от училището.„Това са уроци по ценности. Цар Симеон добре е разбирал, че истинското могъщество се крие не толкова във военната мощ и икономиката, колкото в културата“ – коментира  преподавателят Олга Иванова.

Седемчленното жури е отличило и стихотворението “Слово, вяра и меч”на осмокласника Християн Минчев, написано в жанра „carmima figurata“ под ръководството на преподавателя по литература и директор на гимназията Маргарита Христова.

https://dnews.bg/