Двама непълнолетни афганистанци са задържани и впоследствие пуснати на свобода за изнасилване на непълнолетно момиче в София. Инцидентът е станал на 15 октомври, но от МВР потвърдиха за него с близо седмица закъснение.

По информация на прокуратурата двамата афганистанци, на 16 и 17 години, заплашили с нож 17-годишно момиче, завели го в изоставена сграда и го изнасилили. Арестувани са няколко дни по-късно, а вчера съдът им е наложил мярка „Надзор от инспектор от детска педагогическа стая”. Пострадалото момиче живее в Център за деца без родители и с него работи психолог.

Двамата афганистанци пребивават законно у нас, кандидатствали са за бежански статут и убежище и са били настанени в приемния център във „Военна рампа”. На 15 октомври, късно след полунощ, нападнали 17-годишно момиче в района на улиците „Първа Българска армия” и „Шлосер”, съобщи говорителят на Софийската районна прокуратура Невена Зартова:

“Деянието е извършено в изоставена сграда. Изнасилването е осъществено по изключително брутален начин, използван е и нож за заплаха,” допълни Зартова.

Пострадалото момиче живее в Център за деца без родители в кв. „Овча Купел”, който се управлява от сдружение „SOS детски селища – България”. По информация на Дарик състоянието й е добро и с нея работи психолог. Центърът има вечерен час, но често се случвало младежите да не го спазват.

Двамата афганистанци са арестувани няколко дни по-късно за 72 часа. Вчера съдът им е наложил мярка „Надзор от инспектор от детска педагогическа стая”. Инспекторът ще посещава центъра във „Военна рампа”, ще провежда срещи с тях, а при необходимост ще ги призовава в служебните помещения на Националната полиция. Прокуратурата обаче обяви, че ще настоява двамата да се върнат в ареста за постоянно, въпреки че са непълнолетни:

“На 20 октомври – неделя – е депозирано искане за вземане на мярка за неотклонение, задържане под стража. Второто искане на прокуратурата обаче е оставено без уважение, заради което сме депозирали протест срещу това определение на съда, тъй като намираме, че деянието е осъществено по брутален начин, отличаващ се с много висока степен на обществена опасност. Единствената адекватна мярка спрямо тях би била “задържане под стража,” категорична е Невена Зартова. https://dnews.bg