Даниела Белчева ще ни поведе „На Север от Изтока” с авторски концерт

0
661
На 21 юни от 19.00 часа варненската певица ще изпълни с нордическа мистика скейт парка в Добрич в компанията на водещите български джазмени Милен Кукошаров-пиано, Димитър Семов-ударни, Михаил Иванов-контрабас и Нейко Бодуров-тромпет, флюгелхорн.
Младият глас на Варна вече направи силна заявка за присъствие в зоната между поп и джаз със своя дебютен албум „Acoustic me“, който излезе през миналата година.
Проектът представя Мария Кондова, мениджър на промоутъра „Елит проджектс мениджмънт”: „На Север от Изтока“ е авторски проект на Даниела Белчева. Включва композиции, в които и музиката и текстовете са създадени от нея. Живяла и работила в Норвегия, Даниела Белчева се вдъхновява от загадъчното очарование на скандинавската култура, което кореспондира със заглавието „На Север от Изтока”. Идеята за проекта се появява по време на първия локдаун, когато Даниела намира път към дълбоко скрити в себе си истории и ги пресъздава в песни. Някои от тях реализира в дебютния си албум „Acoustic me”, издаден през лятото на 2020 г. Музиката е със съвременно акустично звучене, с модерна европейска стилистика и носи на слушателя усещане за носталгичност и фина женска чувствителност. В песните си Даниела разказва за „идеите за теб и мен“, за важното „сега“, за усещането за безграничност, за красивото „тъжно“. Деликатният прецизен глас на Даниела Белчева напомня за естетиката на Нора Джоунс и Ева Касиди, а мелодичните линии са вдъхновени от творчеството на Джони Мичъл, Кейти Мелуа, Ан Брун.“
В реализацията на проекта са привлечени ярки имена от българската джаз сцена като Милен Кукошаров, Димитър Семов, Михаил Иванов и Нейко Бодуров.
Самата Даниела Белчева споделя: „В Норвегия бях силно докосната от тяхната музика – тя е по-съзерцателна, някак мистична, и аз намирам много общо с моята музикална сетивност. Дали съм се повлияла от дългия си престой там, дали си е било у мен, не знам, но ми се появи идеята, че мога да свържа моята музика с празника на слънцето 21-22 юни. Търсих заглавие и сметнах, че тази препратка към името на романа „На изток от рая“ на Джон Стайнбек също добавя атмосфера, както и препратката към разказите на Мирослав Пенков „На изток от запада“. Свързаността на посоките е обичан мотив в изкуството, а и моята музика има в себе си много от тази свързаност – с нашия източен бряг и със северните брегове на Скандинавието. Много исках в композициите ми да звучат джаз елементи, затова се насочих към музиканти, с които можем да реализираме това“.
Концертът „На Север от Изтока” е част от проекта „Споделени музикални пространства”, модул „Свободна музикална сцена” на Елит Проджектс Мениджмънт и се осъществява с подкрепата на Национален фонд Култура и партньорството на Община град Добрич.
 Вход свободен