Гърция уволни учител, етнически българин, който отказал да преподава на турски език, неразбираем за 40 хиляди българи-мюсюлмани

„Ридван Караходжа е етнически българин от Северна Гърция. Говори на южнородопски диалект, а книжовен български език научава сам. Учител.

Уволнен е от гръцките власти, защото отказва да преподава на неразбираемия за 40 000 българи-мюсюлмани турски език. Пропагандира българския си произход и затова постоянно е тормозен от гръцката държава. България отказва да му даде българско гражданство… Юли, 2020 г.”, пишат гневни сънародници във фейсбук.

Ридван Караходжа е роден през 1973 г. Един ден в дома си случайно намира куфар, в който има документи на дядо му Издриз, в които пише: име, фамилия и народност – българска. Тези документи са давали право на дядо му да работи в Златоград.

Ридван Караходжа говори перфектно както българския южнородопски диалект, така и българския книжовен език, който сам е учил. Чете свободно български книги и вестници и има ярко изразено, нескривано от никого в Гърция, българско самосъзнание.

Със своите ограничени лични средства поддържа сайт на български и гръцки език, в който публикува свои позиции по исторически въпроси, вземани от български издания, които много често са в разрез с официалната гръцка историография.

През 2017 г. издава в ограничен тираж речник на българското диалектно богатство на родното си място в 1 100 страници. Определя го като “дългогодишния ми труд за записването на моя майчин език”.

Визитка

Ридван Караходжа е роден в село Пулево (Просилио), Ксантийско, Гърция, през 1973 г. Завършил е медресе в Шахин (Ехинос), а след това Педагогическа академия в Солун с право да преподава в малцинствени училища. Бил е административен служител в Шахин, но след като започнал да преподава, отказва с мотива, че там турци няма, и иска да преподава майчиния си език.

Среща категоричен отпор от самите гръцки институции, които спират да му плащат и го карат да подаде молба за напускане.

Караходжа поддържа блог, където публикува на гръцки и български език родопски песни, истории, обичаи и мнения за българите в Северна Гърция.

https://lupa.bg/