Групите за автентичен фолклор „Добруджанка“ и „Жарава“ – визитна картичка на Каварна в международните фестивални „ Дни в Паралия“ – Катерини, Гърция

0
264

Групите за автентичен фолклор „Добруджанка“ и „Жарава“ при пенсионерски клуб „Радка Чаушева“ – Каварна участват в Международните фестивални „Дни в Паралия“ – Паралия – Катерини, Гърция. В продължение на три дни фестивалната сцена е открита за над 300 деца, младежи и възрастни представители на певчески групи, народни оркестри, фолклорни танцови ансамбли и музикални трупи от България, Македония, Литва, Румъния, Хърватия и Косово.

Дебютното представяне на двете каварненски групи зад граница, се осъществява със съдействието и подкрепата на Община Каварна. Кметът Елена Балтаджиева и представители на общината присъстваха на официалното откриване на събитието. Градоначалникът поздрави певческите групи, като им пожела приятен престой и успешно представяне на международна сцена.

Обичайно фестивалните дни започват с дефилета на съставите. В интернационалният парад каварненските самодейци впечатляват с многоцветните си автентични народни носии, наследени, съхранявани и предавани от поколение на поколение в семействата. Забележителни за домакините и гостите на фестивала са уникалните ръчно избродирани украси и мотиви върху традиционните облекла, както шевиците и орнаментите по ризите, които са характерен код за етнографската история и култура на нашия край. Общата визия на певческите групи от Каварна се допълва и с песните, които самодейците изпълняват на фестивалната сцена. Представянето на групите „Добруджанка“ и „Жарава“ е с по три народни песни под музикалният съпровод на корепетиторите Христо Маринов и Дейвид Ангелов. Индивидуално във фестивала с две народни песни участва и Ивайло Василев – ръководител на групите.

Участието на каварненските любители – самодейци в Международните фестивални „Дни в Паралия“ е поредното доказателство, че представянето на народните ни песни и самобитни народни носии чрез различните форми на изява, дава самочувствие и увереност, че българският фолклор ще продължава да е най– колоритната, най – цветната и жива визитна картичка на нацията зад граница.