Григор си заслужи 1/2-финал в Стокхолм след един от най-добрите си мачове пред сезона – Тенис – Мъже

0
7


Най-добрият български тенисист – Григор Димитров, ще играе на 1/2-финалите на турнира на твърди кортове зала от категория ATP 250 в шведската столица Стокхолм, след като надигра с 2:0 сета (6:3, 6:2) швейцареца Доминик Щрикер за час и 10 минути игра.

Хасковлията беше изключително солиден на корта през целия мач, като първит сервис и бекхендът му бяха на отлично ниво. Димитров завърши мача с шест аса и четири двойни грешки, но пък спаси и седмете възможности за пробив, открили се пред съперника му. Той вкара 72% от първото си подаване и спечели 81% от разиграванията на него.

Григор, който бе печелил титлата в Стокхолм през 2013-а година, като е финалист и от 2014-а и 2017-а година, спаси две точки за пробив в третия гейм на първия сет, за да поведе с 2:1 срещу скромния швейцарец, който е под номер 317 в световната ранглиста. Двамата бяха равностойни до 3:3, като българинът преодоля един критичен момент, в който спаси точка за пробив, поведе с 4:3, след това сам взе подаването на съперника и затвори първата част при 6:3 за 31 минути.

Димитров започна много силно втория сет, като поведе с 4:0, реазилизайки два поредни побива и взимайки общо седем поредни гейма. Едва при този резултат Щрикер успя да спечели свое подаване за 4:1, но след това родният тенисист отново показа превъзходството си за 5:1. Швейцарецът успя да вземе още един гейм до края, но българинът затвори мача на свой сервис с 6:2.

Така Димитров се класира на петия си полуфина през сезона, където утре ще срещне Талон Грикспоор от Нидерландия, който се наложи над Холгер Руне от Дания със 7:5, 7:6 (5). Двамата имат един мач помежду си, спечелен от Димитров в три сета на US Open.


FT 🎾 | ГРИГОР ДИМИТРОВ – ДОМИНИК ЩРИКЕР  2:0 сета (6:3, 6:2)

ATP 250, Стокхолм, Швеция, ¼-финал, твърд корт в зала


ПЪРВИ СЕТ  6:3, 31 минути:

1:0 – Григор започна убедително първото си подаване и не даде точка на съперника си.

1:1 – Щрикер също не остана по-назад и взе първия си сервис-гейм също на нула точки по още по-впечатляващ начин с три аса.

2:1 – Българинът изостана с 15:40 на свой сервис след първата си двойна грешка, а швейцарецът стигна до двоен брейк-бол. Григор, обаче, намери първия си сервис и с четири отлични подавания, включително два аса, обърна резултата и спечели гейма.

2:2 – Труден сервис-гейм и за Щрикер. Българският тенисист стигна до точка за пробив при 30:40, но швейцарецът показа мощта на ударите си и го отрази. Щрикер започна по-смело да излиза и на мрежата, като по този начин отрази и още една възможност за пробив пред Димитров. В крайна сметка Щрикер съумя да запази стакуквото всеки от двамата да взима подаването си.

3:2 – Бърз гейм за Григор, който го взе на нула точки. 

3:3 – По същия начин отговори и Щрикер, добавяйки още един ас на сметката си, които станаха пет.

4:3 – Григор изравни за 15:15 след добра комбинация от сервис и деми-воле на мрежата. Щрикер, обаче, отново дръпна с 30:15 след форхенд-уинър по правата. Последва блок-ретур от бекхенд по диагонала на швейцареца, като и Григор се подхлъзна, стигайки до брейк-бол, който беше отразен. Първият сервис отново дойде на помощ на Димитров, който затвори гейма с четвъртия си ас.

5:3 – ПРОБИВ ЗА ГРИГОР! Димитров заслужи овациите на публиката с изключителен бекхенд-уинър по правата от основната линия, за да поведе с 30:0 при подаването на съперника. Несполучлив опит за къса топка на Щрикер изведе българина пред троен брейк-бол. Първият бе спасен с добър сервис, но при втория Григор направи чудесен форхенд по диагонала, придвижвайки се добре с краката по корта, на който швейцареца нямаше отговор и първият пробив в мача стана факт.

6:3 – ГЕЙМ И СЕТ ЗА ДИМИТРОВ! Българинът взе бързо добър аванс от 40:0 и стигна до троен сет-бол. Първият бе отразен от Щрикер, но веднага след това Григор не пропусна да затвори първия сет в своя полза – 6:3 за 31 минути.

През първата част Григор се отчете с пет аса и една двойна грешка, като вкара 79% от първия си ас и спечели 87% от разиграните точки на първо подаване, а също така отрази и трите точки за пробив, открили се пред Щрикер.


LIVE | ВТОРИ СЕТ:

1:0 – ПРОБИВ ЗА ГРИГОР! Опонентът му поведе с 40:15, но това не отказа българина, който с великолепен минаващ удар от основната линия стигна до дюс. След това с настойчива игра си издейства и шанс за пробив, който стана факт след двойна грешка на Щрикер.

2:0 – Макар че се озова в ситуация 30 равни на свой сервис, Димитров показа, че държи контрола върху мача в този момент и затвърди пробива от предишния гейм.

3:0 – ВТОРИ ПРОБИВ ЗА ГРИШО! Тонусът в играта на Щрикер напълно изчезна, а българинът се възползва по най-добрия начин. Всичко вървеше точка за точка до 30 равни, когато Димитров стигна до брей-бол, а с прекрасен минаващ удар с бекхенд осъществи и втория си пробив в гейма, който го постави в отлична позиция да спечели и мача.

4:0 – Григор изграждаше търпеливо атаките си, но въпреки това Щрикер стигна до брейк-бол след двойна грешка на българина. Той, обаче, беше отразен след дълго разиграване и форхенд в мрежата на швейцареца, преди да дойде още една такава грешка от ракетата на Димитров. В крайна сметка първият сервис и бекхендът на Гришо бяха на отлично ниво и вторият пробив беше затвърден. Българинът записа и седми пореден спечелен гейм.

4:1 – Щрикер успя да се разпише в сета, взимайки подаването си на 15 точки.

5:1 – Григор играеше почти безгрешно и без сериозни усилия се доближи на само гейм от крайната победа в мача.

5:2 – Щрикер намали изоставането си, но все още трябваше да връща два пробива и се нуждаеше от чудо, за да обърне. Българинът пък щеше да сервира за мача в следващия гейм.

6:2 – ГЕЙМ, СЕТ И МАЧ ЗА ГРИГОР! Българинът се справи добре на мрежата за пореден път и поведе с 30:15, но Щрикер си заслужи следващата точка след спечелено дълго разиграване. Двойна грешка на Григор, обаче, даде шанс на швейцареца да върне единия пробив и се откри отличен шанс пред него, но с бекхенд прати топката в мрежата. Григор опита минаващ удар от основната линия с бекхенд, но Щрикер го посрещна на мрежата и стигна до нов брейк-бол. Швейцарецът рискува с форхенда по правата от основната линия и изкара удара в аут, пропускайки и този шанс. Още един пресилен форхенд излетя в аут и Димитров стигна до първия си мач-бол, а той стана факт след нов великолепен минаващ удар от основната линия.





Източник Gong.bg