Граждани се събраха на протест в района на ул. „Опълченска“ в София с искане за преразглеждане на проекта за ремонт

0
5



Граждани се събраха на пореден протест в района на ул. „Опълченска“ в София.

„Лятото разбрахме без никакво предизвестие, че искат да разширяват улицата, да секат дърветата. Изсякоха дърветата на 4 септември. Сега се борим за преразглеждане на проекта, защото тук в района има четири училища и три детски градини, тези деца всеки ден пресичат. Това са нашите деца“, каза за БТА Иван Пешев – участник в протеста и жител от района. Няма закъснение на автобусния трафик, на автомобилния трафик тук няма тапа и това е доказано с данни от Центъра за градска мобилност, коментира Пешев. За жалост дърветата са изсечени, сега искането ни е за преразглеждане на проекта, така че ремонтът да остане, но броят на лентите да се намали или да се намали тяхната ширина, посочи той. Според него въпреки декларираните добри намерения от страна на Общината, озеленяването не се случва.

Пряко засегната съм от случващото се, защото дъщеря ми учи в 18-о училище. Всеки ден ни се налага да пресичаме много улицата. Не искам  да се притеснявам всеки ден за живота на дъщеря ми, когато направят шестлентова улица. И в момента вече е опасно на тази улица, коментира за БТА Кристина Манева, която също е от протестиращите. 

С плакати с надписи „Опълченците на „Опълченска“, „Не на разширяването на „Опълченска“, „Не искаме магистрала в центъра“ и „Не искаме асфалт, искаме дървета“, гражданите от протеста затвориха за кратко кръстовищата на ул. „Опълченска“ с бул. „Тодор Александров“ и бул. „Александър Стамболийски“. 

На светофара на кръстовището на ул. „Опълченска“ и бул. „Александър Стамболийски“ затвореното движение предизвика напрежение между пътници от преминаващ трамвай и протестиращите. Протестът се охраняваше от екипи на полицията. 

Протестите на ул. „Опълченска“ започнаха през юли тази година срещу отсичането на 39 дървета във връзка с ремонтни дейности в района. 

/РН/



Източник БТА