ГОТОВО Е КОНСТРУКТИВНОТО ОБСЛЕДВАНЕ НА СГРАДАТА НА БИВШИЯ КОМИТЕТ

0
625

Целта му е да даде информация на ръководството на Община Тервел дали и доколко сградата е годна, за да бъде преустроена в жилищен блок.Такова е инвестиционното намерение за бъдещето на рушащата се сграда, която Община Тервел успя да си върне от държавата преди малко повече от година. Каквото и да се случва занапред, за тази сграда е необходим стопанин, който да извърви трудния път , най-вече да намери финансиране, така че вместо рушаща се сграда да имаме жилищен блок , с който да разполага общината, за да изпълнява своите политики.
Какви са заключенията от конструктивното обследване?
Основното заключение е, че сградата може да продължи да съществува , вкл. и да се преустрои в жилищна сграда, след като се изпълнят мерки за саниране на конструкцията :оголените армирвки да се почистят и минизират, а обрушените участъци от бетона да се възстановят с разтвор за саниране на бетон, стоманените елементи да се почистят от ръждата и да се обработят с антикорозионна боя;да се възстанови тухлената зидария и мазилките;да се анкерират с мрежа и да се торкретират с бетон напуканите тухлени зидове;да се възстанови напуканият водоплътен тротоар около сградата.
Крайното заключение е следното:
„Стоманобетонната носеща конструкция на съществуващата сграда остава некомпрометирана и непроменена.Запазва качествата си за поемане на всички натоварвания и въздействия по действащите към момента на изпълнение нормативи. На този етап се налага да бъдат предприети мерки за санирането й.“;
Дадена е и положителна оценка за сеизмичната осигуреност на сградата съгласно актуалната нормативна уредба.
Следващата стъпка, която общината ще предприеме е да възложи проектиране за преустройството на сградата в жилищен блок за общински жилища.Паралелно с това се търсят възможности за външно финансиране, тъй като строителните работи са в обем, който предполага средства, с които общинският бюджет не разполага.