Ирина Венедиктова заяви, че украинската страна е инициирала процедурата за обявяване на художника в списъка за международно издирване.

Главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова арестува задочно Олег Газманов. На страницата си във Фейсбук тя съобщи, че украинската страна е инициирала процедурата за пускане на артиста в списъка за международно издирване. Музикантът е заподозрян в посегателство върху териториалната цялост и неприкосновеността на Украйна в съответствие с чл.110 от Наказателния кодекс. Този член предвижда лишаване от свобода за срок от три до пет години със или без конфискация на имущество.

Причината за образуване на наказателно дело очевидно е песента на Газманов „Офицери“.

„ Ние в Украйна вярваме, че офицери (те са руснаци) днес извършват престъпления в Украйна. И да, ние често сме на сушата, а те често са в морето и не можем да се срещнем по никакъв начин – само в съда “, обобщи с ирония главният прокурор на Украйна.

БИОГРАФИЯ: Олег Газманов е руски поп певец, поет и композитор. Народен артист на Руската федерация от 2001 година.

Вокалист е на група „Ескадрон“. Участва в няколко филма. 4 пъти печели наградата „Златен грамофон“. Синът му Родион също е певец.
Роден е на 22 юли 1951 г. в град Гусев, Калининградска област. Родителите му са беларуси, като майка му е от еврейски произход. През 1981 г. завършва музикалното училище в Калининград. Започва да пее в хотел „Калининград“ заедно с местната група „Визит“. През 1989 г. основава група „Ескадрон“, а 2 г. по-късно издава и първия си албум.

До 2013 г. има 15 издадени албума. Най-известните му песни са „Ескадрон“, „Господа офицери“, „Морячка“ и „Сделан в СССР“. Той е автор и на неофициалния химн на ПФК ЦСКА Москва „Непобедимый ЦСКА“. През март 2010 е избран за композитор на химна на град Сочи.

През 2014 г. на Газманов са забранени гастролите в Латвия, Литва и Украйна във връзка с наложените санкции срещу Русия.

УИКИПЕДИЯ