ГОЛЯМАТА НАГРАДА ОТ ФЕСТИВАЛА НА СЕЛО БОЖЕНЦИ ОТПЪТУВА ЗА БАЛЧИК С ХОР „ДОБРУДЖАНКИ“

0
343

Голямата награда от националния фестивал „Боженци“спечели балчишкият хор „Добруджанки“ при Народно читалище „Васил Левски 1959“, който се представи с автентичен и обработен фолклор. Изпълнителките от Белия град посветиха наградата на своя диригент Магдалена Христова, съобщи кореспондентът на Радио Варна Албена Иванова.

И когато наградата и песните са в моя чест, въпреки че отсъствам-трогнахте ме! И така-голямата награда на журито и златен медал на Втори национален фестивал “Боженци” отива при народен хор “Добруджанки” при Читалище „Васил Левски“ – Балчик! Огромно благодаря, момичета, за доверието и обичта към мен – гордея се с вас!“ – отвърна с емоционален пост във фейсбук техният ръководител.

Организатори на Национален фестивал „Боженци“ са Музеят на архитектурно-исторически резерват„Боженци“, кметско наместничество село Кметовци при община Габрово и Петър Кирилов, председател на сдружение „Цветница“, по чиято идея е създаването на фестивала. Основната му цел е съхраняване на песенното, танцово и инструментално изкуство.

В тазгодишното второ издание се включиха 29 колектива с близо 200 любители на народното творчество, изпълнили фолклорни песни и танци от различни фолклорни и етнографски области в страната.

Към основните категории автентичен и обработен фолклор тази година е добавена нова – за представяне на автентични народни носии. „Прибрахме се със златен медал и за моминска, празнична и носия на омъжена жена, едната от които е на около век, доволна е от участието читалищният секретар Елица Стайкова.