С решение № 13190/07.10.2019 г. на Върховния административен съд (ВАС) е отменена наложената финансовата корекция за 4,3 млн. лева за депото в с. Стожер. Глобата бе наложена на Община Добрич по европейски проект за изграждане на регионално депо за управление на отпадъците в с. Стожер.

„Тази цифра е сборна между различни наложени финансови корекции. Най-големите суми са за установени нарушения на Закона за обществените поръчки при провеждане на 2 процедури при изграждане на депото, освен това има различни малки суми по различни причини”, заяви на брифинг зам.-кметът по „Финанси и общинска собственост” Елка Димова и допълни, че това е само една стъпка, а борбата продължава.

Към Управляващия орган до момента Община Добрич е изплатила 2, 8 млн. лв. „Това са 2,8 млн. лв., които не влязоха в града, които заминаха по друго предназначение и с които можеше се изгради инфраструктурен проект или да се направи нещо добро за гражданите. Това не се случи, защото парите реално излязоха от нашия бюджет”, каза зам.-кметът Елка Димова. Останалата сума от 1,4 милиона лева Община Добрич не е изплатила, считайки че има правовите основания да оспорва наложеното парично наказание, въпреки риска от начисляването на допълнителни лихви.

След решението на ВАС ще бъде предявено пред Управляващия орган искане за  възстановяване на неправомерно задържаните суми. От своя страна той има право да коригира своя акт, с който е наложил корекцията и битката да продължи.

Според Елка Димова, Общината може да поиска парите, които е заплатила до момента, но Управляващият орган също има своите ходове, тъй като съдът не се е произнесъл по същество и не е ясно дали следва или не следва да се наложи тази корекция и дали е нарушен Законът за обществените поръчки. НДТ

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. БЪЛГАРИТЕ
  7. РИБОЛОВ
  8. ГЮВЕЧ
  9. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  10. България – Китай 中国保加利
  11. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
  12. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
  13. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  14. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА