ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО ОТ ФРАНЦИЯ ПОРЕДНИЯ ПРОТЕСТ НА “ЖЪЛТИТЕ ЖИЛЕТКИ” ЗА СОЦИАЛНА СПРАВЕДЛИВОСТ И ПРОТИВ УПРАВЛЕНИЕТО НА МАКРОН

0
1706

За 11-и пореден път хиляди “жълти жилетки” излизат на антиправителствен протест из градовете на Франция.

Миналата събота на протест излязоха 84 хиляди души. Въпреки разногласията движението търси нови начини за разрастване и остава безразлично към националния дебат, с който президентът Макрон се опитва да успокои напрежението.

С променена стратегия “жълтите жилетки” се отправят отново на протест, но заради разделенията на техните водачи акциите се множат. В Париж са планирани три различни шествия,  а част от движението се организира за първата “жълта нощ”  в столицата, но и в други градове. Зароди се и идея за жива човешка верига във Франция в неделя.

Протестиращите обещават акциите им да протекат мирно, но техни опоненти вече се готвят за контрапротеста на “червените шалчета”, на който утре да се обявят срещу насилието и безредиците. Досега при протестите пострадаха стотици хора. Бунтът на французите прелива в различни цветове и мотиви: борещите се срещу насилието над жени си избраха виолетовия цвят за митингите, които събират десетки хиляди из страната.

“Жълтите жилетки” остават траен фактор, особено след като през седмицата започнаха съставянето на своя листа за европейските избори. Според анализите тя може да разбърка съотношението на политическите сили, като привлече 13% от електората, но вече има сериозни противници сред протестното движение.  http://bnr.bg