Главният архитект на Шабла, разрешила на сина си да строи до морето, ще трябва да напусне

0
687

Главният архитект на Шабла Татяна Нейкова ще се раздели с поста си, след като влезе в сила решението за конфликт на интереси срещу нея, тъй като е издала разрешение за строеж на сина си на брега на Тюленово.

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) установи конфликт на интереси при Нейкова преди година, а сега Върховният административен съд (ВАС) остави в сила решението, съобщиха от комисията. С него Нейкова беше глобена с 10 000 лева, а след влизането му в сила тя трябва да бъде освободена от поста, а срещу нея ще започне и проверка на имуществото.

Случаят с разрешителното за строеж е от 2013 г., когато главният архитект е одобрила инвестиционен проект и е издала разрешение за строеж на двуетажна жилищна сграда в курортния комплекс на село Тюленово. Сградата е на „първа линия“, непосредствено до бреговата ивица, но през 2016 г. собственикът, на чието име е било издадено разрешението, е продал имота на сина на арх. Нейкова.

В началото на 2019 г той подал молба до майка си и още същия ден тя презаверила издаденото през 2013 г. разрешение за строеж. През август 2019 г. синът на Нейкова подал искане за увеличаване на застроената площ на обекта на 313 кв.м и корекциите били одобрени от Нейкова.

КПКОНПИ установи конфликт на интереси при главния архитект за това, че е действала в частен интерес на свързано с нея лице – нейният син, като е презаверила документите за разрешение за строеж и като е одобрила увеличаването на застроената площ на обекта.

Решението беше обжалвано от Татяна Нейкова пред Административен съд – Добрич, който го отмени в едната му част и го остави в сила в останалата, но след това ВАС е потвърдил изцяло решението на комисията.

В решението на върховните съдии се казва, че арх. Нейкова е следвало да декларира наличие на такъв частен интерес и да си направи самоотвод в конкретния случай.

„Следва да бъде отчетена конкретиката на случая, получила медиен отзвук и силен обществен резонанс, спецификата на възникналите правоотношения, свързани с контрол върху строителство на българското Черноморско крайбрежие, и преценката на законодателя, касателно високата степен на обществена опасност на нарушенията, с оглед значимостта на охраняваните обществени интереси“, се казва в решението на ВАС.

news.lex.bg