Германският парламент одобри законопроект за Брекзит

0
1563

Германският парламент одобри законопроект за Брекзит, предаде ДПА.
Нормативният акт ще регулира отношенията с Обединеното кралство от напускането му на ЕС – което по план трябва да стане на 29 март – до завършването на преходен период, който се очаква да продължи до края на 2020 г.
Мярката ще влезе в сила, ако Великобритания действително напусне ЕС и ако започне този преходен период. И двата процеса са под въпрос, след като британският парламент отхвърли тази седмица споразумението за Брекзит, което сключиха ЕС и британският премиер Тереза Мей.
Основната цел на нормативния акт, който бе прокаран в Бундестага, е да изясни правата на хората и компаниите в преходния период 2019-20 г.
“Вероятността да има хаотичен Брекзит нарасна значително”, каза по време на парламентарните дебати германският външен министър Хайко Маас. Той призова другите страни членки на блока да бъдат сплотени и подчерта, че от евентуално излизане на Великобритания без сделка ще пострадат всички членки, най-вече самото кралство.
Той не изключи възможността да се даде време на Великобритания и след 29 март за уреждане на споразумение, но само при положение, че Лондон има конкретно предложение. По думите на Маас говоренето за нов референдум за Брекзит или отмяна на решението за напускане на ЕС е “чиста спекулация”.  http://www.bta.bg