Преди дни Гал Гадот получи отдавна заслужената Звезда на алеята на славата в Холивуд, а скоро предстои да я гледаме в няколко епични роли като тази на Клеопатра, както и в образа на Злата кралица от новата екранизация на „Снежанка“. Няма друга съвременна актриса като Гал Гадот. Тя прекарва четири години в израелската армия, става „Мис Израел“, а после скоростно влиза в елита на модната индустрия, обръща се към киното и днес е на върха на Холивуд.

Израелското изкушение е сред най-големите звезди на планетата с над 100 милиона последователи в „Инстаграм” и главни роли в най-престижните проекти във фабриката за сънища и греха – Холивуд. В началото на миналата година тя бе и сладката ябълка на културно-политическия раздор с нежеланието си да припява на всяка опорна точка на американския либерален хор. Филмът с нейно участие „Смърт край Нил” пък беше забранен в няколко ислямски страни, заради нейните про-израелски позиции и военна кариера.

По-рано пък тя влезе в заглавията като взе 20 милиона долара хонорар за роля в екшън екстраваганцата „Red Notice”, която сега ще има продължение. Тя работи и по „Жената чудо 3“.

– Гал, забавлявахте ли се с образа на Злата кралица в новата екранизация по „Снежанка“?
– Обикнах работата по този образ и този филм. Злата кралица е една от ролите, които ми доставиха най-голямо удовлетворение. Тя наистина е зла, дълбоко зла, уверявам ви. Има ясно изявена тъмна страна и страшно интересна динамика на отношенията със Снежанка.

Беше много различно изживяване за мен да играя такъв образ – никога не бях влизала в подобна роля. Обикновено играя морални и добри жени. Тя е първият и най-иконичен злодей, в който се превъплъщавам. Да стъпя в нейните обувки, да вляза под нейната кожа – това беше превъзходно усещане. Забавлявах се много.

Не мога да споделям много детайли от сценария, но определено се вълнувам. Погледът върху тази класическа история е много различен и това ме привлече към ролята. Филмът ще предложи изобилие чудеса, топлота и забавление. Искам ми се да мога да споделя повече, но не мога. Все още се работи върху сценария.

– Предстои и още едно продължение на „Жената чудо“. Какво означава за вас този супергеройски персонаж?
– „Жената чудо” е образ, създаден преди повече от 75 години, но чак преди няколко години имахме възможността да разкажем историята за голям екран по един наистина зрелищен начин. Имам предвид пълната и истинска история на персонажа. Момчетата си имат Батман и Супермен. Сега Жената чудо стана еквивалент за момичетата, които може би се нуждаят от такъв ролеви модел.

При всички положения смятам, че тази нова поредица ще се отрази добре на индустрията, на публиката и на културния климат като цяло. Филмът промотира ценности като любов, състрадание и приемственост. Светът може би се нуждае от тях сега. Нека забравим цинизма.

– Вие харесвате ли комикси?
– Не бих казала, че съм голям фен на комиксите, тези рисувани книжки за костюмирани супергерои никога не са били част от моя живот. Но в момента, в който получих ролята, веднага започнах да ги чета. Но нямаше как да абсорбирам цялото комиксово наследство на този образ. Говорим за огромно количество истории и арки.

Идеята е да не затъвам в цялото море от информация, а да се фокусирам върху една конкретна, кохерентна арка, към която да се придържам. А сценарият винаги е моята библия. Аз трябва и искам да играя според написаното в него. Сценарият е рафиниран текст, в който изкристализират всички характеристики и качества на образа. И оттам аз вече се придържах стриктно към сценария.

– Как военната ви подготовка помага за кариерата в киното?
– Физическата подготовка за първия „Жената чудо” продължи шест месеца и беше брутална. Правих много различни неща – вдигане на тежести, каскадьорска хореография и яздене на кон. В армията аз натрупах много опит за реални битки и придобих сериозни милитаристични умения, но не бих казала, че това ми помогна толкова точно за ролята на „Жената чудо”.
Но със сигурност ми дава увереност за екшън ролите, които ми стават нещо като запазена марка. След майчинството си бях взела почивка, но постепенно започнах отново да влизам във форма с кардио. Проблемът е, че наистина мразя кардио тренировките. Предпочитам щангите и гирите. Обичам да вдигам тежести. С тях много бързо успях да си върна мускулния тонус.

– Колко важна е за вас националната идентичност?
– Винаги ще обичам и защитавам страната си. Една от причините да го правя е, че все още има много антисемитизъм по света. Израел е прекрасно място. Имах страхотно детство, а после прекарах чудесни години в армията. Пазя страхотни спомени.

Това е нещо, което отличава израелските жени. За мен беше изключително преживяване и опит, който промени живота ми и ме превърна в човека, който съм сега.

– Забравихте ли вече сюрреалистичния период на пандемията?
– Трудно е. Фокусът върху близките ми ме спаси от всякакви неприятни психологически състояния в това тежко за всички хора време. Аз и в момента съм една много, много щастлива жена, която няма търпение да се прибере при семейството си всяка вечер. Работата ми като актриса и ангажиментите ми към „Жената чудо” и другите проекти ми дадоха много, но сега децата са моя живот. Второто определено промени динамиката на цялото семейство, а третото направо ни хвърли в съвсем друго измерение. Искам да съм сигурна, че и трите ми деца получават достатъчно любов и грижи и нито едно не се чувства пренебрегнато. https://trud.bg/