• Ротационното управление във формат ГЕРБ – “Продължаваме промяната-Демократична България” е с обявен първоначален срок от 18 месеца, като министър-председателите ще се въртят. Акад. Николай Денков вече обяви състава на кабинета, но това ли ще са имената, или ни чакат промени в последния момент? Както пееше Кали, Габриел има тежката дума.

Особено спорен е излъченият от ПП-ДБ кандидат за министър на труда и социалната политика Иван Кръстев. Той е зле приет и сред много от своите поради факта, че макар и враг на Корнелия Нинова, все пак е член на БСП и държи на всички русофилски опорки. Харесва го обаче лично Асен Василев, който работи с него още от първия служебен кабинет на Румен Радев.

Юлиан Попов за министър на Министерството на околната среда и водите пък среща отпор от “зелената” част на десния спектър. Попов бе бивш ресорен министър в служебното правителство на президента (2012-2017), издигнат от ГЕРБ – Росен Плевнелиев и е свързан с проблемната от години концесия на “Юлен” в Банско и плановете за “втора кабинка”.

Екозащитните организации настояват за ревизия на тази номинация, като МОСВ се оглави или от бившия съпредседател на “Зелено движение” Борислав Сандов.

На атаки е подложен и проектоминистърът на ключовото Министерство на регионалното развитие и благоустройството – депутатът от ПП Андрей Цеков. Причината е в миналото му в “Главболгарстрой” – фирмата вечен изпълнител на държавни поръчки, емблематична и с т.нар. подпорна стена – хотел при Алепу. Цеков бе зам.-министър на финансите в редовния кабинет и отговаряше за обществените поръчки.  https://lupa.bg/