Габриел върна празна папка на Радев

0
342
  • Президентът връчва мандата на ПП-ДБ в следващите дни

Връщам празна папка, защото няма да допусна в нея да има имена на хора, които не са резултат от ясни разговори, на основата на принципи и ясни отговорности и задкулисни договорки. Това заяви тя, след като върна неизпълнен първия мандат на държавния глава.

Смятайки, че ситуацията е критична и имаме нужда от власти, на които гражданите да имат доверие. Искам да споделя, че водих разговори с ПП-ДБ, ИТН,БСП. Различията ни с БСП станаха явни на много ранен етап, обясни бъдещият премиер.

С другите партии стана ясно, че можем да намерим обединяващи усилия, за да има редовно правителство в името на хората, добави тя. Виждам време на принципи, а не на задкулисие и договорки. Виждаме ясни и силни заявки за конституционно мнозинство. Приветствам това конституционно мнозинство да извърши реформите, заяви Габриел.

Искам да благодаря за усилията ви. Когато първият мандат не успее, следващите са още по-тежки. Пътят, по който сте се насочили, изисква много интензивна работа и комуникация, заяви от своя страна президентът.

В рамките на следващите дни ще връча мандата на следващата парламентарна група, обеща той.

Искам да призова да не се бави бюджета и важните закони, призова президентът.

Тя обясни, че заедно с ПП-ДБ имат ясно виждане, че вторият мандат трябва да бъде национален и той да търси подкрепата на конституционно мнозинство.

Когато първият мандат не успее, всеки следващ означава още по-тежки компромиси. Пътят, по който сте се насочили, изисква интензивна работа, отговори Радев. Той каза, че в рамките на следващите дни ще връчи втория мандат. Но призова депутатите да не бавят приемането на бюджета и на законите по плана за възстановяване.

Малко преди да влезе в президентството, Габриел и акад. Николай Денков от ПП-ДБ дадоха съвместен брифинг, на който обявиха, че с втория мандат ще се предложи правителство, което може да реализира конституционна реформа с широка парламентарна подкрепа, да реализира цялостна съдебна реформа, да изпълни всички изисквания за членството в Шенген и еврозоната.

Като гаранция, че правителството ще работи поне 18 месеца – в първите 9 месеца премиер ще е Денков, а вице и министър на външните работи – Габриел. За следващите 9 месеца двамата ще си сменят местата. В края на всеки от тези периоди премиерът подава оставка, двете групи я гласуват и подкрепят номинацията на другата група.

Ако по някаква причина изпълнението на законодателната и управленската програмата тръгне накриво, аз ще си подам оставката, гарантира Денков. Обясни, че за да работи правителството, двамата с Габриел трябва да бъдат партньори в пълния политически смисъл на тази дума. https://lupa.bg/