Таванът на цените на горивата в Унгария ще остане в сила още три месеца. Това съобщи премиерът Виктор Орбан в годишната си реч пред парламента, която съвпадна с откриването на кампанията за парламентарните избори на 3 април, предаде Ройтерс.

За да смекчи последиците от растящите цени, правителството в Будапеща този месец наложи ограничения върху цените на основни храни, като преди това вече бе въвело такива за цените на енергията, горивата и лихвите по ипотечните кредити. Таван има за продажната стойност на основни продукти – захар, пилешки гърди, свински крачета, мляко, брашно и слънчогледово олио, чиито цени са замразени на нивата им от средата на октомври миналата година.

“Таванът (на цените на горивата) работи, затова го удължаваме с още три месеца”, каза Орбан. Това означава, че цената от 480 форинта ($1,53) за литър, която трябваше да бъде отменена тази седмица, остава в сила до 15 май.

В речта си пред парламента Орбан обвини опонентите си, че планират връщане към икономическия хаос, който доведе страната до ръба на финансовия крах през 2008 г.

Преди изборите, според правителствено решение, домакинства с малки деца ще получат връщане на част от вече платени данъци (общо 1,9 млрд. долара), както и други форми на подпомагане на обща стойност 1,8 трилиона форинта (5,83 милиарда долара).

Орбан засегна и темата с ЕС, като заяви, че под лозунга за върховенството на закона Брюксел води “свещена война, джихад” с Унгария.

На тези избори Орбан за пръв път ще се сблъска с обединена опозиция. Към момента неговата партия Фидес води с 2%, показват данни от социологическо проучване на института Republikon, проведено през януари. https://trud.bg/