В с. Царичино искат “Легнали полицаи” заради трафика

0
190

Три броя изкуствени неравности по републиканския път, преминаващ през балчишкото село Царичино, са вписани за изграждане през 2024 година в проектобюджета на община Балчик, чието публично обсъждане е насрочено за 19 януари от 14.00 часа в заседателната зала.

Искането е на местните жители и кметът на селото Георги Генов, породено от високата скорост и големия трафик през селото. „Летният сезон румънци, украинци е нещо страшно. Стотици, да не кажа хиляди коли на ден преминават и не се съобразяват с ограничението на скоростта от 50 километра. Карат прекалено силно, преминават много автобуси, опасно е. Гледаме преди да е станало най-лошото да вземем мерки“ – обясни кметът Георги Генов. Напролет се надяват те да бъдат поставени.

Местните жители очакват в новия бюджет и средства за подновяване на стария водопровод заради авариите, особено през лятото, и пътната инфраструктура.„Не мога да кажа, че имаме проблем с водата, единствено когато има аварии“ – посочи Генов.

Изкуствените неравности по третокласния път в границите на село Царичино са част и от общинската програма за безопасност на движението и по-конкретно мерките за успокояване на движението. Другата мащабна инвестиция в тази посока е обособяване на кръгово кръстовище, свързващо албенски път, пътя за болницата, местност Кулака и Двореца. За него са записани най-малко 320 хиляди лева. Планирани са промени в нивата на улици и наклони срещу повърхностни води, които създават предпоставки за ПТП. Предвидени са нови острови и озеленяване, както и ремонтиране подходите на четирите улици на кръстовището. Интервенциите засягат над 3500 кв.м площ, обясни зам.-кметът по устройство на територията Димитрин Димитров.

Общинската програма за безопасност на движението за 2024 година включва настилки с дължина над 14 400 метра на стойност 8.850 милиона лева. Планираните конкретни дейности за подобряване на пътната сигурност обхващат пътя Сенокос – Карвуна – Храброво, балчишките улици „Странджа“, „Дионисополис“, „Черно море“, „Бенковски“, както и Кранево – улици „Пирин“ и „Черно море“, а също и село Оброчище – ул. “Средна гора” и “Черно море”.

В проекта за тази година са записани 5385 кв. метра пътна маркировка, поставянето на 99 пътни знака и 1600 метра мантинели, обновяване на 85 пешеходни пътеки, покупка на нови автомобили за РУ на МВР и за кметствата в Кранево и Оброчище.

 

Източник: БНР